För Patty Jenkins är Wonder Woman en stor inspirationskälla. Arkivbild.
För Patty Jenkins är Wonder Woman en stor inspirationskälla. Arkivbild.

"Wonder Woman gör mest för kvinnor"

"Wonder Woman" har gjort succé under sommaren och om två år väntas en uppföljare. För TT berättar regissören Patty Jenkins vad superhjälten betyder för henne.

ANNONS

Både biopubliken och kritikerna har tagit amasonkvinnan till sina hjärtan. "Wonder Woman" är officiellt den spelfilm av en kvinnlig regissör som har dragit in mest pengar (motsvarande 5,3 miljarder kronor redan i juni) samt den film från DC Comics universum som på senare tid har fått flest recensenter att jubla.

Fyller ett hål

Patty Jenkins menar att framgången beror på att filmen riktar sig till en publik som annars inte betraktas som så lukrativ. Men allra mest tror regissören att Wonder Woman fyller ett hål.

- Alla vill vara en hjälte men kvinnor är vana vid och har fått lära sig att identifiera sig med män. Här är något de verkligen kan relatera till. Det är spännande att se sig själv som hjälte, säger hon till TT.

ANNONS

Många ser Wonder Woman som är fredssymbol och feministisk ikon. För Patty Jenkins är hon båda delarna.

- Hon är en inspiration och står för fred och kärlek. Hon inspirerar mig till att vara den bästa kvinnan jag kan. Alla hjältar är inspirerande och jag hyllar dem alla men Wonder Woman är den som gör allra mest för kvinnor, säger hon.

Högljudda reaktioner

Flera gånger har superhjälten också blivit forum för debatt. När seriefiguren utsågs till FN-ambassadör var reaktionerna många och högljudda, men även när krigaren får en ny dräkt höjs rösterna.

- Jag var medveten om det men hade starka åsikter gällande kostymen. Jag älskar att hon varit "flashy" och lockande, som manliga hjältar är för män. Många kvinnor älskar hur hon ser ut. Det är inte män som har hållit henne vid liv, det är kvinnor, säger Patty Jenkins.

ANNONS

- Viktigast var att Wonder Woman blev det hon är för mig. Som i serietidningarna och i tv-serien från 70-talet då hon var ren, tilltalande, inspirerande och underbar. Jag ville göra en förlängning av det och ta henne in i nutiden, hedra det hon var när jag växte upp, säger hon.

Om två år har Patty Jenkins chans på en ny superhjältesuccé då uppföljaren väntas nå de amerikanska biograferna den 13 december.

- Ingenting. Välkommen till superhjältarnas värld. Jag kan absolut inte säga någonting, det finns folk online som försöker lista ut allt, säger Patty Jenkins precis innan sex minuters intervjutid är över och samtalet klickas bort.

Den 9 oktober släpps "Wonder Woman" på blu-ray och dvd.

TT
Fakta: Patty Jenkins

Född: 1971 i Victorville, USA.

Utbildad vid: American Film Institute. Under studietiden gjorde hon kortfilmen "Velocity rules".

Genombrott: Jenkins skrev manus till och regisserade filmen "Monster", om seriemördaren Aileen Wuornos, som hade biopremiär 2003. Charlize Theron som spelade huvudrollen fick en Oscar som bästa skådespelerska och en Golden Globe för sin insats i filmen.

Hinder: Efter "Monster" knöts Jenkins till ett antal filmer som aldrig blev av. Arbetade under tiden i tv-branschen.

Aktuell med: Dvd-utgåvan av "Wonder Woman".

ANNONS