Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Harvey Weinstein. Arkivbild.

Weinstein hade namnlista som skulle tystas

Filmmogulen Harvey Weinstein hade en uttänkt strategi. Han upprättade en lista med 91 namn på personer som skulle hindras från att gå ut offentligt med anklagelserna om sexövergrepp.

Dokumentet upprättades tidigare i år, runt nio månader innan The New York Times publicerade de första vittnesmålen från kvinnor inom filmbranschen mot Harvey Weinstein.

Namnen hade han själv präntat ned och listan delades ut till personer i hans närhet som skulle hjälpa till att tysta de 91 skådespelarna. The Guardian har tagit del av listan och på den finns bland andra Sophie Dix, Annabella Sciorra och Rose McGowan, som var en av de första att öppet gå ut och säga att Harvey Weinstein våldtagit henne.

Weinsteins utredare hade som jobb att under falska identiteter, bland annat som journalister eller kvinnorättsaktivister, försöka få information av dem som stod på listan, för att sedan vidarebefordra den till Weinstein och hans advokater.

På listan som Weinstein upprättade 2017 förekommer inte bara kvinnor. 43 är män, 48 är kvinnor. De har bland annat jobbat med marknadsföring och distribution, varit producenter och publicister.

Men redan innan listan upprättades motarbetade den numera sparkade Hollywoodproducenten sina offer, enligt The New York Times.

Under de nära tre årtionden som hans övergrepp ska ha pågått gjorde han minst åtta överenskommelser med kvinnor som anklagade honom för sextrakasserier. Han köpte sig själv fri, enligt tidningen.