Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Koreografen Benno Voorham med nyanlända Tanumselever på Vitlycke danscenter 2016. Bild: Marita Adamsson
Koreografen Benno Voorham med nyanlända Tanumselever på Vitlycke danscenter 2016. Bild: Marita Adamsson

Vitlycke Danscenter får stöd

Vitlycke Performing Arts som driver danscentret på Vitlycke gård hör till de nya mottagarna av regionens treåriga kulturstrategiska stöd.

– Vi tycker att de har varit bra och vi vill förnya oss litet. Det är lätt att bara fortsätta med dem som fått förut vi vill ha in nya också, säger Lars Nordström (L), kulturnämndens vice ordförande.

Danscentret får genom beslutet 500 000 kronor per år i tre år med start 2019.

När nämnden har valt ut mottagare av bidragen har den lagt särskild vikt vid åtgärder som syftar till att vidga deltagandet i kulturaktiviteter, vara nyskapande och bidra till ökade internationalisering.

Koreografen och dansaren Francesco Scavetta öppnade danscentret på Vitlycke gård för fem år sedan för att erbjuda performance- och dansartister en miljö för kreativt skapande, träning och utbildning. I anslutning till att olika artister vistas på gården brukar de också erbjuda föreställningar för allmänheten.

Målet är att presentera nordiska, europeiska och internationella projekt för den lokala publiken och ge insyn i de nya försök som görs att använda performance och dramaturgi och att arbeta med många olika discipliner genom att använda nya tekniker och arbeta med medvetenhet om bland annat könsaspekter och sociala aspekter.

Centret har också ett samarbete med olika skolor. Närmast kommer till exempel Tanumselever att åka till Vitlycke i slutet av nästa vecka för att se Zagreb Dance Company som framför Staging a play: Tartuffe, kompaniets tolkning av Molières komedi, Den visas också offentligt lördag 17 november.

Föreställningen är gjord av koreografen Matija Ferlin, som är utbildad i Amsterdam och har arbetat i Berlin, innan han återvände till Kroatien för att ägna sig åt forskning inom scenkonst och andra medier, bland annat kortfilm, video och utställningar.

När han omskapat Tartuffe från litterärt till koreograferat verk för danskompaniet har han placerat nio dansare i konstruktivistiska kostymer på scenen för att ersätta det litterära språket med ett fysiskt och skapa en ny form av upplevelse för sinnena.

Zagreb Dance Company har turnerat i de flesta europeiska länder samt i Ryssland, Sydkorea, Israel, Egypten, Dominikanska republiken och Mexiko.

På programmet efter det kroatiska gästspelet står Francesco Scavettas pågående internationella projekt Surprised Body, en workshop på turné, som omfattar 27 dansare från 14 länder. Det omformas ständigt i mötet med nya dansare och nya danstraditioner.

Från 19 november till 2 december pågår workshopen på Vitlycke. Den avslutas med en informell visning.

Lokstallet har inte sökt treårigt bidrag utan ettårigt. Tas upp på nämndmötet i december.

Förutom Vitlyckes danscenter ger Västra Götalands kulturnämnd treårigt kulturstrategibidrag till Dalslands litteraturförening (driver Bokdagar i Dalsland), Stallebrottet (teater i Sotenäs), Göteborgs internationella orgelakademi, Halmens hus (Bengtsfors), Meeting Plays (Biskopsgården), Very Special Arts (vill ge alla möjlighet att ta del av kultur), 3:de våningen (dans och konst, Göteborg), Atalante (scenkonst, Göteborg), Danskompaniet Spinn (integrerat), Nääs konsthantverk, Share Music&Performing Arts (internationell kulturorganisation), Filmpedagogerna Folkets Bio, Gothenburg Studios Development (filmkluster på Lindholmen, Göteborg), Göteborgs bildverkstad, Clandestino Institut, Sundsby vänförening (Tjörn).