Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rigmor Gustafsson spelar på Fasching under Stockholms jazzfestival. Arkivbild.

Veteranen höjer ribban inför jazzfestival

Hon är ett av Stockholms jazzfestivals dragplåster. Det sätter press tycker Rigmor Gustafsson.

Det är mycket hon vill göra i framtiden. Bli bättre på sociala medier, rida mer och skriva nya texter. Detta samtidigt som hon ska göra två hyllningskonserter, en till Monica Zetterlund och en till Ella Fitzgerald. Men först ska Rigmor Gustafsson uppträda på Stockholms jazzfestival.

På festivalens hemsida beskrivs hon som "en av Sveriges allra största jazzsångerskor" och förväntas dra stor publik till klubben Fasching.

- Det är roligt att ha uppmärksamhet, man höjer ribban och ställer krav på sig själv då. Men det skulle vara skönt att inte ha några förväntningar på sig. Ibland kan jag känna att det finns en press på en om man hållit på länge, säger hon till TT.

Sjunger för att överleva

Att komma dit hon är i dag har aldrig varit planerat. Rigmor Gustafsson förklarar att hon skulle göra det hon gör oavsett om det gick bra eller dåligt.

- Det har ju gått bra för mig men jag har haft tur också. För mig har det aldrig funnits någon tvekan, jag har gjort det här för min överlevnads skull, säger hon.

Karriären har gått rakt uppåt men Rigmor Gustafsson vet att det inte är lätt att nå toppen som kvinna i den mansdominerade jazzgenren.

- Som kille får man prova igen om man gör fel. Som tjej måste man snabbt bevisa sig, det finns inte samma utrymme för misstag. Jag vill egentligen inte generalisera men om man inte gör det kommer man inte riktigt någonstans. Det finns självklart undantag åt alla håll, säger hon.

Aldrig rastlös

Efter festivalen i Stockholm väntar några spelningar i bland annat Norrköping, Helsingborg och Uppsala. Dessutom ska hon fokusera på ett kommande album - för det är mycket hon vill göra i framtiden.

- Om jag inte skulle ha något inbokat på två år framöver skulle jag ha fullt upp ändå. Jag sitter inte och rullar tummarna och behöver aldrig vara rastlös, säger Rigmor Gustafsson.

Stockholms jazzfestival pågår mellan den 6 och 15 oktober.