Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrikstens fästning blir operascen en gång vartannat år. Bild: Marita Adamsson
Fredrikstens fästning blir operascen en gång vartannat år. Bild: Marita Adamsson

Verdis Trubaduren spelas på Fredrikstens fästning

Sent onsdag kväll när mörkret faller är det dags igen för operapremiär på Fredriksten fästningen. Opera Østfold sätter för andra gången in sin 14-åriga historia upp Verdis Trubaduren.

Operan, byggd på ett spanskt drama, kretsar kring kärlek, hämnd och förvecklingar och bygger på ett spanskt drama. Den hade premiär i Rom 19 januari 1853 och är ett av Giuseppe Verdis mest spelade verk.

Intrigen är invecklad. Det handlar om greve Luna som vill gifta sig med Leonora, som dock är förälskad i Manrico.

I bakgrunden finns hämndmotivet: Manricos mor Acuzena, beskriven som en av Verdis mest gåtfulla och intressanta gestalter, har en gång hämnats sin egen mor, zigenerskan som brändes på bål av Lunas familj, genom att röva bort en av grevens söner och kasta honom på elden.

Under historiens gång visar det sig dock att hon i förvirrat tillstånd istället bränt ett av sina egna barn. Manrico är därför egentligen Lunas bror.

Trubaduren är en av Verdis mycket stora, med flera berömda arior, och anses ställa osedvanligt höga krav på sångarna.

I sin presentation av den kommande föreställningen upprepar Opera Østfold de ord Metropolitanchefen Rudolf Bing lär ha fällt om verket: "Det är väldigt enkelt att sätta upp Il Trovatore (Trubaduren) – du behöver bara de fyra bästa sångarna i världen."

Det handlar om att den som ger sig i kast med någon av de fyra stora rollerna inte bara ska kunna sjunga utan också behöver kondition som en toppidrottare.

På Fredriksten får vi se och höra den koreanske barytonen Dong-Hwan Lee i rollen som greve Luna. Han har bland annat sjungit stora roller vid Deutsche Oper i Berlin. Leonora görs av Maria Fontosh från Ukraina, som är utbildad i Stockholm och har sjungit på en rad av Europas stora operascener.

Rollen som den gåtfulla Acuzena görs av Olesya Petrova. ung sångerska från St Petersburg, som redan hunnit framträda på bland annat Metropolitan. Manrico görs av Gaston Rivero, en av världens stora dramatiska tenorer.

Greve Lunas väpnare Ferrando, den man som berättar historien om Acuzeas mor, sjungs på Fredriksten av Trond Gudevold, basbaryton från Fredrikstad. Han framträder ofta på norska scener och var i många år medlem av den fasta ensemblen vid operan i Kiel.

Trubaduren har spelats en gång tidigare på Fredrikstens fästning. Året var 2007 och det var andra gången fästningen gjordes om till operascen. Starten för operaverksamheten gick 2005 med den nyskrivna Aurora, som handlade om unionsupplösningen.

Sedan dess är det opera på fästningen vartannat år. Årets föreställningsdagar är 12, 14 och 15 juni.