Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

”Veckans brott” läggs ner

Det populära tv-programmet ”Veckans brott” läggs ner efter 11 år och 210 avsnitt. Det sista programmet sänds redan under tisdagskvällen, enligt SVT Morgonstudion.

”Veckans brott” går i graven efter 210 program. Det säger programledaren Camilla Kvartoft i SVT Morgonstudion. Programmet har sänts i SVT i 11 år och Kvartoft har varit programledare sedan starten. Under de åtta första åren hade hon Leif GW Persson vid sin sida.

När Leif GW Persson valde att gå vidare till TV4 för tre år sedan förändrades programmet och fler experter togs in. Nu går det alltså i graven.

– Men det är klart att det är vemodigt, lite overkligt nästan, säger Kvartoft i SVT Morgonstudion.

Thomas Quick i studion

I det första avsnittet av ”Veckans brott” togs dubbelmorden i Linköping upp, ett fall de återvände till flera gånger under åren och som till slut löstes med hjälp av DNA-släktforskningsteknik. En annan höjdpunkt rörde Thomas Quick.

– Det var en historisk sammandrabbning i studion mellan Leif och förre justitiekanslern Göran Lambertz, säger Camilla Kvartoft i SVT Morgonstudion.

– Thomas Quick, eller Sture Bergvall, var också där. Under väldigt stort hemlighetsmakeri hade han fått permission från Säter där han fortfarande satt och hade körts till studion, säger hon.

TV-vanor förändras

SVT:s programbeställare Helena Olsson skriver på sin blogg att anledningen till att de inte fortsätter med ”Veckans brott” är att tv-vanor förändras och att brottsbevakning har hittat in i många nya format.

”SVT ska både vårda tittarnas favoriter och samtidigt förnyas och förändras i takt med publikens förväntningar på oss. Och om vi inte då och då säger hej då kommer vi aldrig kunna göra nytt. Självklart kan tyckas, men det är inte utan att det gör ont. Camilla Kvartoft kommer som väl är synas i många tv-produktioner även fram över”, skriver hon.

Det sista programmet, som alltså sänds i kväll tisdag 21.30, handlar om förtalsdomarna efter metoo.