Västra Götaland erbjuder residens till ukrainska skribenter

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina erbjuder regionen nu residensplatser till ukrainska skribenter. En satsning som presenterades på det litteraturpolitiska toppmöte som hölls i Göteborg under fredagen.
– Vi måste öppna dörrar när den ryska regimen stänger dem, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i Västra Götalandregionens kulturnämnd.

ANNONS

Sedan 2015 har Västra Götalandsregionen haft ett residensprogram där de erbjudit författare och översättare från världens olika hörn en plats för konstnärlig utveckling.

Göteborg Stad är också en av 24 kommuner i Sverige som är en fristad för förföljda kulturarbetare från andra länder. Syftet är att ge personer inom till exempel film, litteratur eller musik möjlighet att utöva sitt yrke i en trygg miljö och på så sätt värna yttrandefriheten och det fria ordet.

Nu meddelar regionen att man utökar residensprogrammet för 2022 med extra platser för författare, översättare och redaktörer från Ukraina.

– För oss är det här ett konkret sätt att hjälpa till i en ohygglig situation. Det är i ren solidaritet med människor i ett av våra grannländer som vi gör detta, säger Conny Brännberg (KD), ordförande i Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

ANNONS

Platserna kommer att utlysas i ett samarbete mellan regionen och litteraturstäderna i Lviv och Odessa som, liksom Göteborg, ingår i Unescos nätverk för litteraturstäder. Men hur många platser det kan tänkas bli kan Conny Brännberg inte säga än.

– Men vi känner detta som en plikt, det handlar om medmänsklighet och att ta ett ansvar när mänskliga rättigheter kränks. Då måste vi i omvärlden ha en öppen famn. Vi måste öppna dörrar när den ryska regimen stänger dörrar.

Regionen kommer också att inrätta ett tidskriftsresidens. Det innebär att en tidskriftsredaktion från Ukraina under en period får chansen att flytta sin verksamhet till en kulturtidsskrift i Västsverige.

– Vi har haft kontakt med redaktioner i Ukraina som är oroliga för om de kommer kunna vara kvar där. Då säger vi: vill ni flytta er redaktion och få en lokal här i Västra Götaland? Vi har redan fått kontakt med flera verksamheter här i Sverige som vill hjälpa till, säger Conny Brännberg.

ANNONS