Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nya spelet
Nya spelet "Valorant" har lockat miljontals spelare sedan det släpptes 2 juni. Många verkar uppskatta den precisa skjutningen och de taktiska elementen. Men spelet har – liksom många andra titlar – problem med att en del spelare uppför sig illa. Pressbild. Bild: Riot Games/TT

"Valorant"-skapare sorgsna över giftigt snack

Spelare som beter sig illa är ett stort problem i många spelgemenskaper.
Nya spelet "Valorant", som snabbt blivit populärt, är inget undantag.
– Vi hoppades nog naivt på att kanske det skulle vara annorlunda i vårt spel, men det är det inte, säger Anna Donlon, exekutiv producent.

Könsord, svordomar, rasistiska och sexistiska påhopp är vardag i många onlinespel. Frustrerade, eller bara elaka, personer beter sig ofta illa mot sina med- och motspelare. På nätforum vittnar många om den giftiga miljön – toxic på engelska – som fått en del att sluta spela på nätet.

Nya "Valorant" är en förstapersonsskjutare där lag i fem mot fem gör upp mot varandra. Producenten Anna Donlon vid den kaliforniska utvecklaren Riot Games beskriver otryggheten som spelets största svaghet.

– Något som vi måste jobba hårt med, som vi inte gör tillräckligt bra just nu, är att ge spelare verktyg att hantera väldigt dåligt beteende, säger hon.

"Känns fruktansvärt"

Att motståndare psykar varandra verbalt eller i skrift är en sak, men när attackerna kommer från medspelarna kan det vara extra jobbigt, enligt henne. Och just tävlingsfokuset i "Valorant" tror hon är bidragande till att det på sina håll blir smutsigt.

– Laget är bara så starkt som sin svagaste länk. Om du som spelare känner att du underpresterar så är det illa nog, men när dina lagkamrater dessutom hackar på dig – för att du inte spelar som förväntat, för att du är kvinna – och de tar ut det på dig, gör det att upplevelsen blir dålig för alla, säger hon.

TT: Hur känner du dig när du hör berättelser om hur folk mår dåligt på grund av det här olämpliga beteendet?

– Det känns fruktansvärt. Jag har själv upplevt det, så länge jag har spelat. Men att dessutom vara ansvarig för att miljoner människor har dåliga upplevelser av något du skapat åt dem känns förödande, säger Donlon.

Samtidigt ser hon det som motiverande.

– "Valorant" kan nog inte göra världen bättre, men jag tror att målet kan vara att skapa en rättvis miljö för spelare. Om vi kan göra det skulle jag vara stoltare över spelargemenskapen och jag skulle kunna sova bättre på nätterna, säger hon.

Mer automatiserat

Att skapa inkluderande gemenskaper – communities – är något som flera spelutvecklare brottas med. "Valorants" regissör Joseph Ziegler säger att man arbetar på olika nivåer för komma tillrätta med problematiken.

Det handlar exempelvis om att filtrera bort grova ord, något som är enklare i text än tal. Det finns också möjligheten att "tysta" spelare så man slipper se vad de skriver. Det finns också rapporteringssystem, där spelare anmäler oönskat beteende.

– En del är automatiskt, och en del bygger på rapporterande. Vi försöker att få mer automatiserat, säger Ziegler.

Anna Donlon säger att ett mål är att offren ska slippa ansvara för att göra allt jobb med att anmäla. Hon betonar också vikten att uppmuntra dem som sköter sig och är trevliga.

– Och att få de personer som beter sig illa att förstå att deras spelupplevelse skulle vara bättre om de inte betedde dig så. Om du förstår att du kan spela spelet bättre, eller få bättre belöningar, genom att vara en god medmänniska och lagkamrat, så skulle det kännas bra för oss, säger Anna Donlon.

Gustav Sjöholm/TT

Riot Games har tidigare släppt 'League of legends', en av de största eporttitlarna. Skaparna hoppas att även 'Valorant' kan bli lika populärt att tävla i. 'Det är galna saker spelare kan göra med vårt spel, och esport gör att det kan visas upp för en sådan bred publik', säger regissören Joseph Ziegler. Pressbild.
Riot Games har tidigare släppt "League of legends", en av de största eporttitlarna. Skaparna hoppas att även "Valorant" kan bli lika populärt att tävla i. "Det är galna saker spelare kan göra med vårt spel, och esport gör att det kan visas upp för en sådan bred publik", säger regissören Joseph Ziegler. Pressbild. Bild: Riot Games/TT
'Valorant' är ett av en växande skara skjutarspel som är gratis att spela. 'Vi vill ha väldigt olika spelare, och vi vill inte att kostnaden ska vara en barriär', säger Anna Donlon. Pressbild.
"Valorant" är ett av en växande skara skjutarspel som är gratis att spela. "Vi vill ha väldigt olika spelare, och vi vill inte att kostnaden ska vara en barriär", säger Anna Donlon. Pressbild. Bild: Riot Games/TT
Anna Donlon, exekutiv producent för Riot Games 'Valorant':
Anna Donlon, exekutiv producent för Riot Games "Valorant": Bild: Riot Games/TT
Joseph Ziegel, regissör för 'Valorant'.
Joseph Ziegel, regissör för "Valorant". Bild: Riot Games/TT

"Valorant" är ett taktiskt förstapersonsskjutarspel (FPS, där vyn ses från spelarens ögon) till pc som spelas i lag fem mot fem. Utvecklare är Los Angeles-baserade Riot Games, som ligger bakom esportgiganten "League of legends".

"Valorant" fick uppmärksamhet i våras när en testversion lanserades, där man var tvungen att titta på andra som strömmade spelet på Twitch för att få en chans att vinna en inbjudan om att själv spela.

Spelaren väljer en figur (agent) som har speciella egenskaper. "Phoenix" kan exempelvis kasta ett eldklot, medan "Cypher" kan sätta upp en övervakningskamera.

Spelet är gratis att spela via pc.