NY UTSTÄLLNING. Annika Larsson visar sitt verk Blue på Gerlesborgsskolan.
NY UTSTÄLLNING. Annika Larsson visar sitt verk Blue på Gerlesborgsskolan.

Värdet av att förlora kontrollen

Från onsdag fram till 10 december visar Annika Larsson sin videoinstallation Blue på Gerlesborgsskolan.

ANNONS
|

Blue utgår från den franske författaren och filosofen Georges Batailles roman Le Bleu du Ciel, som skrevs i mitten av 1930-talet mot bakgrund av den framväxande fascismen i Europa.

I en intervju med Gerlesborgsskolans kulturansvariga Karolina Pahlén säger konstnären att hon läste boken 2010 och greps av känslan att den handlar om Europa i dag, med nationalism, främlingsrädsla och en ökande frustration. Hon förklarar också att hon som bildkonstnär arbetar på ett sätt som påminner om Georges Bataillies språk, att de bägge berättar genom kroppsliga uttryck, känslor och gränsöverskridande handlingar, som kan göra att människor befinner sig utom den totala kontrollen.

ANNONS

Sådana uttryck finner Annika Nilsson när hon söker bland bilder ur massmedier och internet. Samtidigt konstaterar hon att vårt samhälle kräver av oss att vi är förutsägbara i våra reaktioner, vilket hon upplever som att sätt för dem som har makt att behålla sin kontroll. Därmed blir det också viktigt att värna det oförutsägbara och irrationella, som ett redskap att kunna vända på maktförhållanden.

Sådana förhållanden av makt och mänskliga relationer utforskar konstnären i installationer som utgår från utskrifter av närbilder och långsamma filmsekvenser av människor, gester och handlingar. Tillsammans skapar de en sorts fragmentariska berättelser om människornas förhållande till det som är typiskt för vår tid.

Verket Blue är en del av Göteborgs konstbiennal Gibca, där Gerlesborgsskolan är en de medverkande satellitorterna.

ANNONS