Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Västra Götalands Ungdomssymfoniker (arkivbild). Bild: Pontus Johansson
Västra Götalands Ungdomssymfoniker (arkivbild). Bild: Pontus Johansson

Vägus bjuder på terror och musik i gymnasiets aula

En speciell konsertdag väntar i Strömstad på tisdag 28 januari. Västra Götalands Ungdomssymfoniker, Vägus, är på plats med först en konsert för Kulturskolans elever, sedan ett större offentligt framträdande.

Föreningen Strömstads Ungdomsorkester bjuder in orkestern, som består av ungdomar mellan 14 och 20 år från hela regionen, som spelar klassisk musik.

Föreningen, bildad i slutet av 1980-talet, är numera inte aktiv men förfogar över pengar som ska gå till kulturskolan. Interimsstyrelsen, där kulturskolechef Inger Faritzon är ordförande, har därför beslutat att ta hit Vägus och erbjuda eleverna att komma och lyssna

Första delen av konserten är en föreställning där musiken varvas med korta teaterstycken för att skildra den ryske kompositören Dmititrj Sjostakovitjs kamp som konstnär och människa i Sovjetunionen under Stalins terror. Andra delen är en ren konsert med musik av bland andra Johannes Brahms och Richard Strauss.

Kvällens offentliga föreställning består av båda delarna, medan kulturskoleeleverna får ta del av enbart den andra.

– Första delen om musiken och terrorn vänder sig till äldre, från högstadiet, och våra elever är till största delen från lågstadiet, förklarar Inger Faritzon.

Vägus firar i år 20-årsjubileum. Nytt från januari är att den numera är en del av Göteborgs Symfoniker.

Dirigenten Simon Phipps har varit med sedan starten år 2000, medan orkesterns medlemmar hela tiden varierar. Vägus samlas varje höst- och vårtermin till intensiva helgrepetitioner med ledare från Göteborgs Symfoniker och Göteborgsoperan. Orkestern genomför också turnéer. Under januari månad är det förutom i Strömstad också Vägus-konsert i Göteborg och Vara.