Ungdomar från flera regioner möttes för en kulturhelg i Strömstad

Under helgen fick ungdomar från Värmland, Västra Götalandsregionen, Østfold och Akershus samlas på Strömstad gymnasium för att prova på olika konstformer, genom UKM - Ung kultur möts.

ANNONS
LocationStrömstad||

UKM är ett festivalkoncept som unga arrangerar med stöttning av vuxna. Men UKM-träffen är en avknoppning, som går ut på att ungdomar ska mötas och utvecklas. Det berättar Malin Hadarsson Bodin, regional samordnare för UKM i Västra Götalandsregionen, som också är på plats. Det är första gången på många år som UKM arrangeras i Strömstad, men det finns en förlaga till helgens arrangemang, som hölls i Halden förra året.

Under helgen ska ungdomarna få prova på animation, ljudkonst, akvarell, näverslöjd, skulptera i lera och serieteckning och sedan fördjupa sig i ett av uttrycken under en dag.

– Vi ville ge konsten och slöjden extra fokus för att de ska kunna hitta vidare själva sedan, berättar Malin Hadarsson Bodin.

ANNONS

Grim Danielsson från Strömstad är en av de som är med. Han är även en av de tre representanter för Västra Götaland i styrgruppen där han lagt upp konceptet för UKM-träffen tillsammans med två representanter från Värmland och två från Østfold.

– Jag tycker det är roligt att vara med ungdomar och jag älskar att se utveckling. Jag brukar hjälpa till på ungdomsgården och fick förfrågan om att vara med i styrgruppen, berättar han.

– Det viktigaste här är att man lär känna andra, att man skapar kopplingar mellan varandra och har roligt ihop.

Viola Aune har kommit ända från Askim i Østfold för att vara med. Vid sidan av skolan går hon på kulturskola och främst tecknar hon och skulpterar i keramik.

– Jag är här först och främst för att lära känna andra. Jag är vanligtvis ganska blyg av mig och har inga vänner som är intresserad av konst, som jag.

Från ett av klassrummen strömmar svängig musik av James Brown. Det är Strömstads lokala konstnär Sinisha Bozunovic som ska ha en workshop i akvarell.

– Om man inte kommer in i gunget och glädjen, då kan man inte vara med, säger Sinisha och skrattar.

ANNONS

Dagens utmaning för ungdomarna är att göra ett landskapsmotiv på några minuter.

I ett annat klassrum lär Serietecknaren Linn Isabel Eielsen ut vad man bör tänka på för att skapa en lättigenkännlig seriefigur. Hon berättar att serieteckningen har fått ett uppsving i Norge och att det kommit flera nya serietidningar.

– Det har blivit lite nykult över det och fungerar lite som femte statsmakten, berättar hon.

ANNONS