Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nora Karlsson, dansare, och Annica Carlsson, klädskapare, tog emot Fantastixpriset efter revypremiären på nyårsafton. Bild: Marita Adamsson

Ulf Karles Fantastixpris till dansare och klädskapare

Nora Karlsson och Annica Carlsson var nyårskvällens mest överraskade revybesökare. Finaltackets applåder hade knappt hunnit tona bort när de kallades upp på scenen som mottagare av 2019 års Fantastixpris.

Priset instiftades av Ulf Karle när han fyllde 50 och delas ut en gång per år, till en ung förmåga på gång inom kultur- och nöjesområdet och till en som gjort en lång insats.

Nora Karlsson var en av de unga kulturskoledansare som engagerades av Ulf Karle till Absolut revy, med premiär nyårsafton 2016. Sedan i höstas vidareutbildar hon sig inom dans på Löftadalens folkhögskola utanför Kungsbacka.

- Det är kul. Jag är jättenöjd. Vi dansar allt: klassisk balett, modern, step, street. Jag kan nog tänka mig att fortsätta ett andra år, säger Nora Karlsson under ett improviserat pressmöte i logen minuterna efter det omtumlande tillkännagivandet av priset.

Hon är hemma på jullov och på revy tillsammans med familjen, som hållit hemligt att det fanns något mer än ett trevlig nyårsaftonsnöje bakom revybesöket.

- Vi lyckades hålla tyst om det. Men det var inte precis någon demokrati kring vad vi skulle göra på nyårsafton, säger mamma Åsa Karlsson.

Pristagaren i "vuxenklassen" Annica Carlsson hade orsak att befinna sig på revypremiär i vilket fall som helst. Liksom så många gånger förr har hon sått för kläddesign och sömnad till revyn, men i det "civil" är hon sjuksköterska.

- Jag har jobbat med Ulf Karle i 25 år, berättar hon.

Klädskapandet börjar med att hon och Ulf sätter sig ner och han berättar om sina idéer, om karaktärerna på scenen och musiken. De spånar och bollar idéer och till sist är det dags att ge sig av och köpa material och börja sy

- Aldrig samma modell två gånger, säger pristagaren.

- Det här är jättekul.