Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Tystnaden vibrerar av återhållna känslor på macken

Eva Bejhed, tidigare barnbibliotekarie, tipsar om en bok som blir ett äreminne över den ”gammaldagsiga” bilverkstaden.

Lars Mytting: Hästkrafter. Översättning: Jan Järnebrand. Norska originalets titel: Hestekrefter Förlag: Forum, Stockholm 2007

Erik Fyksen äger en bensinstation med verkstad i ett litet glesbygdssamhälle nära den norska fjällvärlden. Han är hängivet intresserad av att få gamla, gediget byggda, motorer att fungera. Han lappar och lagar. Reservdelar hämtas från skroten, som behändigt ligger på andra sidan vägen.

Fyksen är erkänt skicklig. Den bil, som han inte kan få att gå – åtminstone en bit till – är svår att hitta. Erik Fyksen ger sig inte men han vill att det viktigaste, att få bilarna att fungera, ska vara fokus i verkstaden och bensinstationen. Någon kaféverksamhet, godisförsäljning eller korvgrillning, vill han inte veta av.

Erik är envis och enstörig, en ­individualist som har svårt att göra avkall på sina principer

Det blir nödvändigt att balansera på gungfly, att intrigera och förhandla både öppet och i hemlighet för att han ska kunna fortsätta att driva verksamheten som han vill.

Erik är envis och enstörig, en ­individualist, som har svårt att göra avkall på sina principer, sina rättesnören i livet. Tre kvinnor ­intresserar sig för honom och han för dem. Kanske återfår han kontakt med sin ungdomskärlek efter att konkursen, katastrofen, så småningom är ett faktum.

Verkstaden/bensinstationen med alla reservdelar, skyltar, ­instruktionshandböcker, oersättliga konstruktioner och pietetsfullt renoverade inredningsdetaljer, säljs på offentlig auktion. Hela bygden är närvarande.

Dessförinnan har läsaren fått vara med vid förhandlingar med storbolag, bensinstationskedjor, markägare, lokala företagare och politiker, föreningsrepresentanter, vänner och fiender.

En omfattande byteshandel håller samhället vid liv. Att läsa om de transaktioner som beslutas mellan tandläkaren och verkstadsägaren under pågående tandvårdsbehandling är – en njutning.

Lars Mytting åskådliggör vardagliga händelser, skeenden, så att ett löjets skimmer faller över det hela. Rävspel är ett ”måste”.

Samtidigt ligger ett stort allvar på botten av berättelsen. Kampen för att kunna överleva, växa och utvecklas, åskådliggörs.

En bok om vår tid, vår glesbygdsproblematik

Vad för samhället framåt? Vad är viktigast i livet? Det känns som om författaren Lars Mytting är mycket nära sin huvudkaraktär, Erik Fyksen.

Hästkrafter är hans debutbok. En bok för motorintresserade, för relationsintresserade – ja, för alla, som tycker om att ta del av en väl berättad historia med dramatik och spänning.

Det korthuggna, det outsagda, blir påtagligt. Tystnaderna vibrerar av återhållna känslor. En bok om vår tid, vår glesbygdsproblematik. Lars Mytting skriver om angelägna, viktiga ämnen. Vad som driver oss, vad som ger bränsle i vid bemärkelse.

Läs även hans kultförklarade Ved och de episka romanerna Simma med de drunknade och Systerklockorna.