Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Arkivbild. Tusse Chiza finalen i TV4:s program Idol 2019 i Globen. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Arkivbild. Tusse Chiza finalen i TV4:s program Idol 2019 i Globen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

TV4 blir kvar över julhelgen

Det är vapenvila i tv-bråket. Natten till onsdag skulle TV4 försvinna för Com hems kunder, alltså en tredjedel av Sveriges hushåll. Men nu meddelar TV4 att tittarna ska fortsätta att kunna ta del av kanalens utbud över julhelgen.

Fram till den 10 januari får TV-distributören Com hem lov att visa TV4:s kanaler utan ersättning, det skriver kanalen i ett pressmeddelande.

Enligt TV4 är program som "Jul med Ernst" och "Uppesittarkväll" en del av de svenska jultraditionerna och att den kommersiella konflikten riskerar att förstöra julefriden för miljoner svenskar.

TV4-ägaren Telia och Tele2 som står bakom Com hem ska fortfarande inte ha enats om ett nytt avtal. I pressmeddelandet skriver TV4 att de ger Com hem en tidig julklapp.

Tele2 frågar sig om det verkligen stämmer.

– De hävdar att de ger oss en julklapp, den tar vi emot om det nu visar sig att det faktiskt visar sig vara en julklapp och innehåller de rättigheter vi behöver för att fortsätta med vår digitaliseringsresa, säger Viktor Wallström, kommunikationsdirektör på Tele2.

Under ett halvårs tid har Tele2 velat förhandla med Telia om nya rättigheter från TV4, som krävs för att företaget ska kunna digitalisera 1,6 miljoner hushåll under det kommande året. Det har Telia hittills inte gått med på.

– Om vi inte får rättigheterna nu är det mer en julklapp till TV4 själva, snarare än till svenska folket som vill kunna se på tv längre än till den 10 januari.

Tele2 planerar att höra av sig till Telia och få det bekräftat att erbjudandet också innehåller rättigheterna som företaget önskar sig, enligt Viktor Wallström.

LÄS MER: Nytt tv-bråk kan resultera i släckta kanaler

Kanalerna det bråkas om

TV4, TV4 Guld, TV4 Fakta, TV4 Film, SF-kanalen, Sjuan, TV12, Sportkanalen och C More.

Tele 2 har ingen exakt siffra över Göteborg men i hela Sverige drabbas en tredjedel av hushållen, 2,1 miljoner, av avsaknaden av ett avtal. "70 procent av Sveriges lägenheter i flerbostadshus", säger Joel Ibson vid Tele 2:s presstjänst.