Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

TV-trollkarlar uppenbarade sig på Vitlycke

Lagom till påsken öppnade också Vitlycke museum upp sina portar. Från årets skärtorsdag till och med annandagen kunde besökarna få uppleva mängder av ting. Inte minst en spännande föreställning med TV-magikerna Gaston och Caligari som uppenbarade sig vid bronsåldersmuseet.

Redan på skärtorsdagen startade årets upplaga på Jakten på de försvunna bronsäggen. Den som fann ägg fick också öppna dem och lösa koden inuti, och en belöning i form av olika priser väntade den som kunde lösa den.

Ett par dagar innan hade också en konserts getts av bandet Swing Tarturo.

Full fart alltså.

"Skruvade varianter på oss själva"

Och under Påskaftonen och Påskdagen väntade en annan sorts föreställning. Denna gång av mästermagikern Gaston och hans lärling Caligiari, för många kända genom tv-programmet Mysteria. I serien dyker magikerna upp från sagolandet och in i vår verkliga dimension.

Det hände också på Vitlycke museum.

– Det är en förställning med våra karaktärer från serien, berättar han som spelar lärlingen och Caligari av dem två.

– Det blir en förställning med en hel del trolleri, magiska prov och sen snurrar vi till det och det blir knasigt. Det blir både prov som är listiga och en del lite farliga, slår Caligari fast.

Föreställningen heter Lärlingsprovet och handlar om att Caligari måste bevisa sina magiska kunskaper i ett kunskapsprov. Där den å ena sidan självgoda, pompösa och narcissistiska Gaston med sin alldeles för långa mantel väcker är lite svårare att identifiera sig med, så är Caligari den som representerar publiken i det hela.

– Det är en sorts skruvade varianter på oss själva, konstaterar de båda två och skrattar.

När föreställningen strax därpå drog i gång omringade snart barn, föräldrar och mor- och farföräldrar, och bara andra intresserade den utomhusscen som byggts upp vid Vitlycke. Och Gaston och Caligari uppenbarade sig.