Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Thomas Flodin är en av initiativtagarna till festivalen, som hölls första gången 2005. Bild: Marita Adamsson

Tio dagar med idel musik kring fyrplatsen på Nordkoster

– Det blir i ekskogen på väg mot fyrarna, i vårt tält, säger Thomas Flodin.
Han talar om Kosterhavsfestivalen. Tio dagar av musik på Nordkoster. Och bara där.

Festivalen hölls första gången 2005 och har under årens lopp flyttat runt litet, till både Syd- och Nordkoster, till Lokstallet i Strömstad och med något nedslag på Skagerack.

Men i är det Nordkoster och den inmutade skogsdungen strax intill ängen nedanför vägen mot fyrarna som gäller. Det känns som om festivalen slagit litet rot där.

Premiärkonserten hålls 17 juli och stor final blir det 27 juli. Som traditionen bjuder blir det också, när vädret är gynnsamt, solnedgångskonserter uppe vid öns tvillingfyrar.

En av dem är planerad till torsdag 25 juli, den dag när programmet i en tvär vändning skiftar från kammarmusik från 1700-, 1800- och 1900-tal till medeltid. Ensemblen Kalenda Maya spelar musik från epokerna mellan 1200- och 1500-tal på tidstypiska instrument – i tidstypiska kläder.

Det ska förflytta oss till en värld av pilgrimssånger, italienska danser, franska kärleksvisor och tysk lovsång till våren.

Arrangörerna skriver i programmet att de tidigare år haft mycket fokus på senare klassisk musik och inte erbjudit så mycket av den tidigare musiken och därför vill passa på att presentera två konserter med Kalenda Maya, torsdagens huvudkonsert 25 juli och så solnedgångskonserten senare på kvällen. Medan solen sjunker i nordväst ska Kalenda Maya ta publiken djupare in bland legender och mysterier.

En första solnedgångskonsert blir det på söndag 21 juli, när Artur Kaganovskij, Eszter Kaganovskij och Martin G. Rasten spelar Eugèn Ysayes violinsonat i D-dur och duo för viola och cello av Beethoven på fyrberget.

Nytt för i år att det blir inträdesavgift även till solnedgångskonserterna.

– Det kan komma flera hundra personer till dem och kanske 40 -50 till en vanlig konsert. De brukar faktiskt fråga om de kan betala, säger Thomas Flodin, tillsammans med Martin G Rasten arrangör och initiativtagare till festivalen.

Trion med Artur och Ester Kaganovskij tillsammans med Martin G Rasten står denna söndag också för huvudkonserten, med musik av Tjajkovskij.

På öppningsdagen gästas festivalen liksom förra året av en ung singer-song-writer, vinnare i tävlingen Imagine. Det är Linn Wikblad, som agerar förband till sångerskan Klara Gmiter och pianisten Attila Székely när de bjuder på franska chansons och tyska lieder.

En speciell programpunkt finner man på onsdagen 24 juli när Ada Meinich ska guida genom en vandrande workshop på temat lyssnande. En barfota vandring genom landskapet mellan festivalskogen och fyrarna ska stimulera till funderingar kring hur man lyssnar.

Kan man lyssna med hela sitt jag? Cellisten, lutenisten och instrumentbyggaren Helmut Bleffert leder publiken inåt och neråt i musiken, med hjälp av bland annat sin egen vidareutveckling av stränginstrumenten: campanula.

Thomas Flodin ser också fram emot fredagen 26 juli. Då kommer Thor Inge Falch, som söndagen 23 juni gjorde sitt sista framträdande som anställd vid Den Norske Opera – där även Thomas arbetar – före pensionen. Nu inleder Tjor Inge Falch ett liv som frilansare på Kosterhavsfestivalen, tillsammans med sin fru, sopranen Ilze Kozlovska. Det blir en kväll med de stora, älskade örhängena ur olika operor, samt neapolitanska sånger.

– De är mina favoriter, avslöjar Thomas Flodin.

Själv står han på scenen i den stora avslutningskonserten lördag 27 juli, Taubeprogrammet Jag kommer av ett brusand Hav", med Tomas von Brömssen som recitatör och flöjtspelare, Gunnar Eriksson som dirigent, Stefan Wingefors på dragspel, Kosterbon Putte Johander på bas och sångare från Rilkeensemblen och Kammarkören.

Han ser fram emot det inte utan nostalgi.

– Jag har varit med i det programmet en gång förr, för säkert 15 år sedan, berättar Thomas Flodin.

Thomas Flodin var med och startade festivalen 2005. Han är förväntasfull inför årets upplaga, där han själv medverkar i avslutningskonserten, tillsammans med bland andra Tomas von Brömssen.