"Det finns så mycket att ta av, jag uppfinner nya grejer hela tiden. Eftersom jag spelar båda rollerna själv är det ganska annorlunda", säger Thorsten Flinck.
"Det finns så mycket att ta av, jag uppfinner nya grejer hela tiden. Eftersom jag spelar båda rollerna själv är det ganska annorlunda", säger Thorsten Flinck. Bild: Josefina Dernsjö

Thorsten Flinck spelar både herr X och herr Y på Kulturhuset Skagerack

58-årige Thorsten Flinck kommer under torsdagen till Kulturhuset Skagerack. ­Strindbergsdramat har han satt upp från och till sedan år 2000 men det är första gången på bohuslänsk mark.

ANNONS
|

Klockan tio i tre sitter jag och trummar nervöst med fingrarna mot skrivbordet. Han skulle ringa klockan tre men tjugo över har telefonen fortfarande inte gett ifrån sig något ljud. Redaktionen känns tystare än den brukar, bilarna utanför förvandlas till surrande flugor i bakgrunden.

Turnéproducenten Håkan Tollesson förklarade tidigare på telefon att Thorsten inte direkt har en fallenhet för att höra av sig som bestämt. Ändå verkade det viktigt att han skulle kontakta mig och inte tvärtom. Tanken är att vi ska prata om den sommarturné som Thorsten Flinck påbörjar i veckan. I Bohuslän besöker han fem orter där han sätter upp Strindbergs kriminaldrama "Paria".

ANNONS

Signalerna går fram

Klockan fyra ringer telefonen. Det är ovanligt tyst på andra sidan luren och frågorna känns plötsligt motiga. Det är två dagar innan turnépremiär men Thorsten Flinck verkar ha koll på läget.

– Jag har ju spelat den här pjäsen från och till sedan år 2000, säger han. Det är inte så mycket mer än att läsa.

För honom handlar pjäsen om en hjärnornas kamp, en kriminalhistoria mellan den starka och den svaga. Och trots att han sedan millennieskiftet plockat fram pjäsen med jämna mellanrum har han inte tröttnat på innehållet.

– Det finns så mycket att ta av, jag uppfinner nya grejer hela tiden. Eftersom jag spelar båda rollerna själv är det ganska annorlunda.

Han förklarar att även om han inte improviserar särskilt mycket på scen är varje uppsättning ändå olik den förra.

Paria som pjäs

Pjäsen Paria utspelar sig i dialogform och handlar om karaktärerna herr X och herr Y. Två herrar som båda har ett dolt förflutet med brott i bagaget. Detta uppdagas under pjäsens gång och männen ställs mot varandra. Thorsten spelar både herr X och herr Y.

– Från början var det ett experiment och det har visat sig gå ganska bra. Man blir lite småschizo men annars går det bra, säger han.

ANNONS

Ordet paria bottnar i det brittiska uttrycket för en kastlös i Indien. På frågan vad Thorsten anser att pjäsen har för värde i samhället idag svarar han kvickt:

– Mycket värde, såsom det ser ut med främlingsfientlighet.

Skulle du säga att den blivit mer aktuell sedan du började spela den?

– Det kan man säga att den har. Jag har inte tänkt på det förut men det stämmer nog.

Det är första gången han sätter upp Paria på västkusten och han ser fram emot att få träffa teaterpubliken igen. Men mest ser han fram emot att den här intervjun ska ta slut och det gör den, sju minuter över fyra.

Turnéschema

7/8 Stala Bygdegård, Varekil

8/8 Kulturhuset Skagerack, Strömstad

9/8 Folkets Hus, Lysekil

11/8 Folkets Hus, Bohus-Malmön

12/8 Folkets Hus, Uddevalla

13/8 Kulturkvarteret Park, Hjo

14/8 Medborgarhuset, Arboga

15/8 Biografteatern, Vaxholm

ANNONS