Ruben Östlund och hans sedan tidigare prisbelönade "The square" tog hem ytterligare fem priser av lika många möjliga vid European Film Awards i Berlin under lördagskvällen. Fjädern i hatten var huvudpriset bästa film. Arkivbild.
Ruben Östlund och hans sedan tidigare prisbelönade "The square" tog hem ytterligare fem priser av lika många möjliga vid European Film Awards i Berlin under lördagskvällen. Fjädern i hatten var huvudpriset bästa film. Arkivbild.

"The square" blev bästa film på EFA-galan

Bästa manus, bästa regi – och bästa film. Vid filmgalan EFA tog "The square" emot totalt sex priser. Nu vill regissören Ruben Östlund bli Oscarsnominerad.

ANNONS
|

Det blev ett fullständigt prisregn över regissören Ruben Östlund och "The square" vid European Film Awards, EFA, under lördagskvällen. Filmen vann pris för bästa film, bästa komedi, bästa regi och bästa manus. Dessutom vann Claes Bang pris som bästa manliga skådespelare för sin insats i filmen som den plågade konstnärlige ledaren Christian. Sedan tidigare har "The square" och Josefin Åsberg även vunnit EFA-pris för bästa scenografi.

TT: Efter detta, i kombination med Guldpalmen i Cannes, borde vägen till att vinna en Oscar för utländska film ligga vidöppen.

- Jag blir mycket besviken om vi inte blir Oscarsnominerade, säger Ruben Östlund till TT.

ANNONS

Skrek ut sin glädje

Precis som vid galan i Cannes fick Ruben Östlund i Berlin tillfälle att dirigera publiken i sitt patenterade "primal scream of happiness", där han uppmanar publiken att skrika rakt ut av glädje. Den här gången genomförde han det två gånger under kvällen.

- Det vi siktade på med "The square" var ett innehåll som vi tyckte var viktigt. Vi ville att den skulle vara vild, underhållande och spännande, sade Östlund efter priset för bästa komedi.

Att luta sig tillbaka och njuta av segerns sötma verkar dock inte aktuellt. Ruben Östlund tänker redan på kommande produktion.

- Det här priset kommer att hjälpa till med nästa film, "Triangle of sadness". Det är kul att vara uppskattad i Europa, säger han till TT.

Längtar inte bort

Trots de många utmärkelserna sitter dock 43-åringen lugnt i båten. Någon Hollywoodkarriär blir det inte tal om.

ANNONS

- Vi har vårt produktionsbolag i Göteborg och vi trivs ihop. Jag har sett så många regissörer resa till USA, göra en film och sedan komma tillbaka. Alla kan göra film i USA, men att göra bra film i USA är en annan sak.

TT
Fakta: Vinnare i urval

Bästa film: ”The square”.

Bästa regi: Ruben Östlund för ”The square”.

Bästa manus: Ruben Östlund för ”The square”.

Bästa manliga skådespelare: Claes Bang, ”The square”.

Bästa kvinnliga skådespelare: Alexandra Borbély, ”On Body and Soul”.

Bästa scenografi: Josefin Åsberg, ”The square”.

Bästa komedi: ”The square”.

Publikens pris: ”Stefan Zweig – farväl till Europa”, regi Maria Schrader.

European discovery: ”Lady Macbeth”, regi William Oldroyd.

Bästa dokumentär: ”Communion”, regi Anna Zamecka.

Bästa animerade film: ”Loving Vincent”, regi Dorota Kobiela och Hugh Welchman.

Bästa kortfilm: ”Timecode”, regi Juanjo Giminez.

Fakta: Ruben Östlund

Ålder: 43

Blev uppmärksammad 2004 med regidebuten "Gitarrmongot" som nominerades till Nordiska rådets filmpris.

Det stora, både svenska och internationella, genombrottet kom 2008 med "De ofrivilliga", som följdes av "Play" 2011 och "Turist" 2014. Den senare vann bland annat sex Guldbaggar och utsågs till Sveriges Oscarsbidrag.

"The square" har tidigare vunnit Guldpalmen i Cannes.

ANNONS