Henrik Lysén, Strömstadsbyggen. Ett flertal av Hållbarhetsveckans programpunkter arrangeras på Kulturhuset Skagerack.
Henrik Lysén, Strömstadsbyggen. Ett flertal av Hållbarhetsveckans programpunkter arrangeras på Kulturhuset Skagerack. Bild: Jenny Johansson

Temavecka med fokus på hållbarhet inleds i Strömstad

Med utgångspunkt i Agenda 2030 och FN:s globala mål arrangerar Strömstads kommun och näringsliv för tredje året Hållbarhetsveckan Tillsammans.

ANNONS
LocationStrömstad||

Strömstad in light är först ut bland programpunkterna under Hållbarhetsveckan Tillsammans, och därefter följer en rad föreläsningar, samtal och kulturevenemang.

– Det är så många som gör viktiga saker och insatser som inte alltid hörs, stort som smått. Och Hållbarhetsveckan är ett bra forum för dessa att komma fram. Och vi märker ett ökat intresse, allt fler hör av sig och vill vara med, säger Henrik Lysén, kommunikatör vid Strömstadsbyggen.

Havet går som en röd tråd under dagen

Bland veckans höjdpunkter märks lördagens heldag på Skagerack under namnet ”Ett hav av möjligheter”. Det är Gröna mötesplatser – Tjärnö marinbiologiska laboratorium, Kosterhavets nationalpark, Studieförbundet Vuxenskolan samt kommunens energi- och klimatrådgivare – som står bakom arrangemanget.

ANNONS

– Havet går som en röd tråd under dagen. På plats finns klappakvarium, utställningsmaterial från naturum på Koster och så får vi besök av sälforskare. För barnen finns det möjlighet att titta i mikroskop på vad sälar äter, berättar Pål Kindblom, energi- och klimatrådgivare för bland annat Strömstad och Tanum.

Det blir också fokus på energikrisens möjligheter och hur man, både i stort och smått, kan lösa sin energiförsörjning på ett hållbart sätt.

– Tomas Kåberger, professor vid Chalmers och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, kommer och föreläser om detta. Om vi tillsammans hjälps åt att sänka vår energiförbrukning med 10 procent halverar vi nästan elpriset. Det är kanske inte så många som känner till det, men det är en viktig solidaritetshandling och bidrar till att stötta övriga Europa, fortsätter Pål Kindblom.

Det blir också panelsamtal om hur framtidens Strömstad ska se ut

Under kommande vecka presenteras också Cityindex 2022, som redogör för stadskärnans omsättningsutveckling under pandemiåren.

– Vi visar en trendrapport gällande stadskärnan och det blir också panelsamtal om hur framtidens Strömstad ska se ut, och hur vi strategiskt kan jobba för ett rikare stadsliv, berättar näringslivsutvecklare Leon Eriksson.

Föreläsningar om hälsa, yogadans, klädbytardag och skräpplockarjakt utgör också en del av det veckolånga programmet, som finns att läsa på kommunens hemsida.

ANNONS

LÄS MER:Nu går startskottet för ett upplyst Strömstad

Fakta: Globala mål

1: Ingen fattigdom

2: Ingen hunger

3: God hälsa och välbefinnande

4: God utbildning

5: Jämställdhet

6: Rent vatten och sanitet för alla

7: Hållbar energi för alla

8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

10: Minskad ojämlikhet

11: Hållbara städer och samhällen

12: Hållbar konsumtion och produktion

13: Bekämpa klimatförändringarna

14: Hav och marina resurser

15: Ekosystem och biologisk mångfald

16: Fredliga och inkluderande samhällen

17: Genomförande och globalt partnerskap

ANNONS