Katrine Marçal, svensk journalist och författare bosatt i London.
Katrine Marçal, svensk journalist och författare bosatt i London. Bild: Anna-Lena Ahlström

Tankeväckande om än något deprimerande

Visste ni att elbilen föddes samtidigt med bensinbilen? Och hur det kom sig att bensinbilen tog över? Linda Oderbrant från biblioteket i Strömstad skriver i årets sista lördagstips om en bok som ger svaret.

ANNONS

Detta är en underhållande bok om teknisk utveckling och innovationer. I tillägg får vi en både roande och skrämmande genustwist på ämnet.

Katrine Marçal är en svensk journalist och författare, bosatt i Storbritannien. Hon skriver regelbundet om ekonomi och politik för Dagens Nyheter. Hennes tidigare bok Det enda könet, också utgiven under titeln Vem lagade Adam Smiths middag?, nominerades till Augustpriset för bästa fackbok. Den översattes också till ett tjugotal språk och valdes till en av årets böcker av tidningen The Guardian 2015.

För när man väl kom på att man kan rulla en resväska så ville ingen köpa in produkten.

I den nya boken Att uppfinna världen granskar Marçal hur vår syn på kön har påverkat och påverkar den tekniska utvecklingen och vilka innovationer som blir rådande. Det är tankeväckande och bitvis väldigt underhållande läsning. I första kapitlet granskar hon en till synes så enkel uppfinning som en resväska på hjul. Och som hon skriver i boken: ”Hur kommer det sig att vi lyckades skicka en människa till månen innan vi kom på idén att sätta hjul på en resväska?” Orsaken är helt enkelt människans syn på kön och våra könsroller. För när man väl kom på att man kan rulla en resväska så ville ingen köpa in produkten. Den ansågs osäljbar, då det var otänkbart, att en man skulle rulla en resväska. ”En riktig man måste bära sin väska”. Och vad en kvinna ansåg om saken var inte relevant då kvinnor ändå inte reste ensamma… Först på 70-talet började resväskor på hjul att saluföras och då främst till den kvinnliga resenären.

ANNONS

Men vi är alla än i dag fast i tankevärldar om vad som anses vara manligt och kvinnligt...

Och visste ni att i bilens barndom utvecklades elbilen och bensinbilen parallellt? Bensinbilen var bullrig, svårstartad och snabbare. Detta ansågs vara transportmedlet för den äventyrlige. Den blev ett statusföremål för den våghalsige ynglingen med mycket pengar. Elbilarna var lättstartade (inget behövde, med livet som insats, vevas igång). De lämpade sig särskilt bra för stadsmiljö. Elbilarna salufördes till dem som ville ha en ”tyst, luktfri, ren och elegant maskin” och i reklamen ansågs denna bil vara särskilt lämpad för kvinnor. Sedan följer en underhållande läsning om bensin- respektive elbilarnas utveckling och varför bensinbilen kom att bli den som tog över marknaden helt.

Hela boken är fascinerande och en ögonöppnare för hur vi betraktar vår värld. Det är mycket tankeväckande om än något deprimerande. Vi kan i dag tycka att fallen med resväska på hjul och elbilar kan vara fåniga och roande. Men vi är alla än i dag fast i tankevärldar om vad som anses vara manligt och kvinnligt och boken är en viktig tankeställare.

Fotnot: Nu tar boktipsarna jullov. Nästa tips kommer lördag 8 januari.

Fler boktips:

Om ett enkönat samhälle där män förtrycks

En upp- och ner-vänd värld med dramatik och humor

ANNONS

Att uppfinna världen

Författare: Katrine Marçal

Titel: Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet

Utgiven: Mondial, 2020

Katrine Marçal är ekonomijournalist och skriver för Dagens Nyheter. Hon har tidigare bland annat varit ledarskribent på Aftonbladet (hette då Kielos)

ANNONS