Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén släpper tillsammans med Bianca Kronlöf (inte i bild) låten "Ta natten tillbaka".
Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén släpper tillsammans med Bianca Kronlöf (inte i bild) låten "Ta natten tillbaka".

Systrarna Kronlöf ska "ta natten tillbaka"

Efter rapporteringen om sexuella ofredanden på festivaler släpper Familjen Kaos nya låten "Ta natten tillbaka".

ANNONS
|

När Familjen Kaos (Bianca och Tiffany Kronlöf samt Thom Gisslén) satt i taxin på väg till Bråvallafestivalen förra året hörde de på radion om olika anmälningar om sexuella ofredanden som hade inträffat på festivalen.

Så föddes idén om låten "Ta natten tillbaka".

- Det känns som att man måste prata om det på ett sätt som gör att folk vill lyssna, och musik är ett väldigt effektivt vapen för att få folk att inte känna sig anklagade. Så skrev vi den här låten som heter ”Ta natten tillbaka”, som handlar om att man helt enkelt ska ta natten tillbaka. Ibland känns det också härligare att prata om sådana här saker på ett stärkande snarare än ett beskyllande sätt, säger Tiffany Kronlöf.

ANNONS

Vill uppmana publiken

"Ta natten tillbaka" släpps den 11 augusti som ett samarbete med den ideella organisationen Nattskiftet, som ofta brukar synas på festivaler. Låten blir en del av en kampanj som organisationen nu driver.

- Hela den här kampanjen vi gör i år bygger också bland annat på att få artister att ta sitt ansvar, hur de kan uppmana publiken att ta sitt ansvar, att se sig omkring och att se sina medmänniskor, säger Lisen Andreasson Florman, verksamhetschef.

"Hitta en balans"

Målet med låten är att få lyssnarna att ställa frågor.

- Jag tänker bland annat att det är viktigt att få folk att samlas kring någonting lättillgängligt. Vi brukar säga så, att vi aldrig vill ge folk ett svar, men vi vill hjälpa folk att ställa frågor som de behöver för att kanske förstå sin omgivning, sig själva eller en situation, säger Tiffany Kronlöf.

ANNONS

De började processen redan i november i fjol, vilket är bland de längsta perioderna som Familjen Kaos har arbetat på en singel.

- Det är alltid en utmaning att formulera sig. Inte för klyschigt, för då känns det som att det redan är gjort, men heller inte för poetiskt för då kommer ingen att förstå. Det gäller att hitta en balans där, man måste hitta sin egen ingång så att det känns fräscht. På så sätt var det en upp- och nedresa i själva skapandet av låten, säger Thom Gisslén.

TT
Fakta: Familjen Kaos

Familjen Kaos, som består av systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf samt Thom Gisslén, är kanske mest kända från SVT-serien "Full patte". Hösten 2016 gav de sig ut på turné med föreställningen "Slå pattarna i taket" och nästa år åker de på ytterligare en föreställningsturné, "De redan frälsta". Bianca Kronlöf har även medverkat i filmen "Svenskjävel" (2014). Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén har tidigare gett ut ep:n "Floating" (2012).

Gruppen spelar live den 16 augusti på We Are Sthlm.

ANNONS