"Syco-dagen har blivit en tradition"

På lördag mellan klockan 11 och 14 finns experter på Syco-föremål på plats på Strömstads museum och man kan komma in och få sina saker värderade. – Det är litegrann som Antikrundan fast i miniatyr hos oss, berättar Johan Adamsson.

ANNONS
LocationStrömstad||

– Syco är en stående utställning som vi har här på Strömstads museum. Det är en lokal typ av keramiskt skapande men också prydnadsföremål som fanns i Strömstad under 40-, 50-, 60- och 70-talet, säger museichefen Johan Adamsson.

Samlingsrörelsen är populär i hela Sverige och i Strömstad finns ett stort intresse för de gamla produkterna.

– Vi har ett expertteam på området som kommer hit en gång om året. Det är lite grann som Antikrundan fast i miniatyr hos oss. Dem sitter som en liten panel och besökare tar med sig sina produkter. De blir undersökta och värderade. I år tar experterna även med sig egna föremål till försäljning, säger Johan Adamsson.

ANNONS

Experterna, Jan Sörqvist, Jan-Owe Carlsson, Karl-Axel Johansson och Agne Rabbentorp, finns på plats på lördag och kan, förutom att värdera föremålen, också guida besökare som bara är nyfikna på arvet från Strömstad.

– De kan mer än vanligt folk på det här området. Det här har blivit lite av en tradition för oss på museet. När jag tog över driften här så var det ett givet inslag. Vi vill ha det så här på museet, att folk kan komma med idéer och mötas för en trevlig stund, berättar han.

Förutom att experter finns på plats håller museet öppet som vanligt. Johan Adamsson ser fram emot helgen.

– Förra året hade vi mycket folk på plats och hoppas det håller i sig även i år. Föräldrar får gärna ta med sig sina barn. Vi har barnaktiviteter med skattjakt och arkeologlåda, säger han.

ANNONS