Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hanna Stjärne, vd för Sveriges Television. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

SVT om SD-kravet: En gräns har passerats

SVT:s vd Hanna Stjärne reagerar starkt mot att Sverigedemokraterna krävt att cheferna för SVT och SR ska kallas till kulturutskottet.

"Det är en gräns som har passerats, när man vill kalla publicister direkt till riksdagen för att stå till svars för en enskild publicering. Det är anmärkningsvärt och jag har inte hört talas om något liknande i Sverige", skriver hon i ett uttalande, rapporterar Dagens Nyheter.

Stjärne konstaterar också att Sverige har ett system med en granskningsnämnd, dit man kan vända sig med synpunkter. "Det gäller alla, även politiker".

Sverigedemokraterna anser att public service-bolagen SVT och SR har brustit i frågan om opartiskhet och ville därför kalla in chefer på bolagen till kulturutskottet vid torsdagens sammanträde. Förslaget fick inget gehör i kulturutskottet.

– Det här är inte acceptabelt. Vi ska ha fri media och journalistisk frihet, inte politisk inblandning i vilka program som görs eller vilka programledare som finns, sade ordförande Christer Nylander (L) till SVT:s Kulturnyheterna.

Även kulturminister Amanda Lind (MP) har reagerat mot SD:s krav. "Medierna ska granska politikerna – inte tvärtom! Det är en av grundstenarna i en demokrati", skriver hon på sin Facebooksida.

"Politiker ska inte agera mediegranskare. Det är att gå långt över gränsen för principen om armlängds avstånd", skriver Lind.