Erik Haag och Lotta Lundgren är årets julvärdar i SVT. Arkivbild.
Erik Haag och Lotta Lundgren är årets julvärdar i SVT. Arkivbild.

SVT förinspelar julvärdarna: "Spännande"

SVT ändrar upplägget på julafton – i stället för att sitta i studion ska Erik Haag och Lotta Lundgren berätta en sammanhängande historia genom julmat. Julvärdskapet spelas i år in i förväg.

ANNONS
|

I år är det för första gången två julvärdar och det finns fler nyheter. Erik Haag och Lotta Lundgren ska berätta en sammanhängande historia som utspelar sig i olika miljöer mellan de program som sänds, i stället för att återvända till tv-studion.

- Erik och Lotta kommer att äta sig igenom julens rätter, från sillen till nattamaten, samtidigt som de berättar om varför vårt julfirande ser ut som det gör. Man kan säga att det är en sorts tidsresa med avstamp i maten. Det här kommer då att göras med olika kostymer, i olika miljöer och med massa rekvisita och jättemycket mat, säger Lena Glaser, programdirektör på SVT.

ANNONS

Förinspelat

TT: Hur kom ni på den här idén?

- Det kändes spännande, när det var just dem, med den bakgrund de har och den unika förmåga de har att berätta historier, så känns det väldigt roligt att kunna ta tillfället i akt och verkligen försöka berätta historien om varför vi firar jul som vi gör, och varför vi äter den mat som vi äter. Både påminna om de gamla traditionerna men också om nya sätt att ta sig an julen, och alla de olika sätt som människor firar jul på, säger Lena Glaser.

Upplägget innebär att julvärdskapet, inklusive ljuständningen, spelas in i förväg.

- Det här är ett upplägg som kräver helt andra lokaler och helt annan tid, än när man sitter på det sättet. Det här är inte att vi byter modell generellt sett för julvärdskapet, utan det här är det sättet som vi väljer att göra det på i år, för att det kändes som ett härligt tillfälle att kunna göra det här upplägget, säger Lena Glaser.

ANNONS

"Spännande"

TT: Hur tror du att tittarna kommer att reagera på det här upplägget?

- Jag tror och hoppas att publiken kommer känna att det är ett nytt och spännande sätt att fira julafton med SVT, och jag är övertygad om att Erik och Lotta kommer att kännas i högsta grad närvarande på julaftonskvällen, säger Lena Glaser.

TT
Fakta: Lundgren och Haag

Lotta Lundgren och Erik Haag jobbade tillsammans för första gången i SVT:s serie "Landet brunsås".

Efter det har duon haft framgångar med tre säsonger av underhållningsprogrammet "Historieätarna" samt 2015 års julkalender "1000 år till julafton". De är just nu aktuella med serien "Bye bye Sverige" som hade premiär den 7 december.

Tillsammans gör de också föreställningen och podden "Alla kan äta julbord".

I oktober förra året bekräftade Erik Haag i en intervju med DI Weekend att duon var ett par.

Lotta Lundgren har gett ut kokböckerna "Köksskolan" och "Tio lektioner i matlagning". Erik Haag har synts i produktioner som "Sverige dansar och ler", "Roast på Berns" samt en delfinal i "Melodifestivalen" 2008.

ANNONS