Kristoffer Joner, Maja Svärd och Hanna Alström gör huvudrollerna i 'Maskineriet'. Pressbild.
Kristoffer Joner, Maja Svärd och Hanna Alström gör huvudrollerna i "Maskineriet". Pressbild. Bild: Anders Nicander

Svensknorsk familjeidyll briserar

Hur mycket vet man egentligen om sin äkta hälft? När Olle Hultén vaknar upp blodig på en färja i norska Sandefjord minns han inte ens själv vad han gjort. Det är upptakten till Viaplay-serien "Maskineriet".

ANNONS

Hanna Alström spelar Hulténs fru, den stabila och duktiga Josefin, vars liv ställs på ända minst lika mycket. Har deras harmoniska småstadstillvaro bara varit en illusion? Vem är det egentligen som hon är gift med?

– Hon är en kärleksfull, positiv och arbetande karriärkvinna. Gud, hon låter helt perfekt, men det är så det börjar alla fall, säger Hanna Alström vars Josefin ganska snabbt får indikationer på att det som hennes älskade sagt om sitt förflutna inte stämmer.

TT: Varför inte kasta ut honom?

– Han är på flykt, så hon har inte ens möjlighet att göra det.

I stället försöker Josefin, parallellt med polisen, och Olle själv, ta reda på vad som verkligen hänt.

ANNONS

– Hon dras in i en värld som hon aldrig haft kontakt med tidigare, och tvingas ta till metoder som hon kanske inte visste att hon hade i sig. Först vill hon rentvå sin man, men när hennes barn hotas blir det en helt annan energi i kroppen om man säger så.

Sällsynt roligt

Både Hanna Alström och hennes motspelare, norrmannen Kristoffer Joner, beskriver inspelningarna i höstas som sällsynt roliga och givande.

– Jag har sällan varit med om sådan lekfullhet och värme, alla ville verkligen göra sitt bästa, säger Hanna Alström.

Kristoffer Joner fick också möjlighet att påverka manus tillsammans med regissören och upphovsmannen Richard Holm. Inspelningen var Joners första efter ett komplicerat benbrott som han hade ådragit sig i en stuntscen under inspelningarna av "Skalvet", fortsättningen på den norska katastroffilmen "Vågen". I "Maskineriet" gör han inga stuntscener själv, även om han numera är återställd. Den största utmaningen var att gestalta Olles dubbelspel.

– Ett tag kände jag mig jävligt trött på att ljuga, säger han apropå sin roll.

Allmänmänsklig

– På något sätt kan man bli glad i karaktärerna, man vill inte göra dem illa, fortsätter Kristoffer Joner som tror att Olles svårigheter att bryta med sitt förflutna på sätt och vis speglar ett allmänmänskligt tillstånd.

ANNONS

– Jag tänker att vi alla försöker vara någon annan än den vi egentligen är.

"Maskineriet" visas just nu på Viaplay.

Erika Josefsson/TT

Redan i första avsnittet splittras den från början lyckliga familjen i 'Maskineriet'. Hanna Alström, Maja Svärd och Kristoffer Joner spelar rollerna. Pressbild.
Redan i första avsnittet splittras den från början lyckliga familjen i "Maskineriet". Hanna Alström, Maja Svärd och Kristoffer Joner spelar rollerna. Pressbild. Bild: Anders Nicander

Tv-serie regisserad av Richard Holm. Manus är skrivet av Peter Arrhenius, Niclas Ekström och Kjersti Ugelstad. I rollerna syns bland andra Kristoffer Joner, Hanna Alström, Jakob Eklund och Emilia Roosmann. En stor del av serien är inspelad i Strömstad.

Första säsongen av "Maskineriet" består av åtta delar. Ett nytt avsnitt släpps varje söndag på Viaplay.

ANNONS