Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

.Bodil Jönsson kommer till Vetenskapsfestival i Strömstad. Foto: Bild: Martin Erlandsson

Strömstad Akademi fyller 10 år

Havet och hållbarheten. Maten och hälsan. Lärandet och kulturen. Energin och tekniken. Årets vetenskapsfest i Strömstad har teman som känns super­aktuella.

På tisdag 19 juni är det dags. Kulturhuset Skagerack blir hjärtpunkten för Strömstads Akademi och en rad föreläsningar under två dagar.

Onsdag kväll avslutas det hela med föreställningen Kärleken och tiden, där Bodil Jönsson, professor emerita och författare till många böcker som handlar och tid och åldrande, medverkar tillsammans med Gunnar Eriksson och Göteborgs kammarkör. Det är enda programpunkten man behöver köpa biljett till, övriga är gratis och öppna för alla intresserade.

När det hela startar på tisdag morgon är det Mat och mående som står i fokus i en debatt mellan odlare, forskare och uppfödare.

När sedan en panel diskuterat värderingar är det dags att vända och vrida på havet, hållbarheten och klimatfrågorna med bland andra­ meteorologen Martin Hedberg. Senare får deltagarna också smakprov ur den nya filmen om Emilie Flygare-Carlén, som premiärvisas för dem som varit inblandade i produktionen redan i dag lördag.

Onsdagen inleds med ämnet hälsa­ och humaniora. På scenen kommer bland andra förre ärkebiskopen KG Hammar, läkaren och pediatrikexperten Gudmund Bergqvist samt litteraturprofessorn Torsten Rönnerstrand att finnas.

Ett seminarium om lärande och utbildning med internationell perspektiv föregår sedan diskussioner om förnyelsebar energi med forskare från vitt skilda länder som Iran, USA, Österrike och Egypten.

Nu är det också så att denna festival är litet extra festlig. Akademin firar nämligen 10-årsjubileum och det uppmärksammas i samband med installationen av nya ledamöter. Bland annat håller nye heders­professorn Ole Petter Ottersen, tidigare rektor vid Oslo universitet, installationsföreläsning med reflektioner från sitt första år som rektor vid Karolinska Institutet.

Med hälsa som ett av festivalens ledord blir det givetvis inte bara stillasittande lyssnande. Bägge dagarna har såväl fruktpauser som dansmotion inlagda.

TIDEN. Bodil Jönsson medverkar i en föreställning tillsammans med Gunnar Eriksson och Göteborgs kammarkör på onsdag kväll.