Barnoperan Sova vaken sätts upp på Vitlycke Centre for Performing Art på lördag. Från vänster: Ulrika Skarby, Jessica Elevant.
Barnoperan Sova vaken sätts upp på Vitlycke Centre for Performing Art på lördag. Från vänster: Ulrika Skarby, Jessica Elevant. Bild: Sören Vilks

Stora känslor i fokus när Riksteatern ger barnopera

En storskalig operaföreställning i litet format. Så beskrivs Sova vaken, en musikalisk upplevelse för barn som i helgen sätts upp på Vitlycke.

ANNONS
LocationTanumshede|

På lördag gästas Vitlycke Centre for Performing Arts av Riksteatern och Kungliga Operan med föreställningen Sova vaken, en liten opera för barn från sex år. Handlingen kretsar kring Gun och hennes katt Majs och vi får följa dem genom relationen där stora känslor, som rädsla och ensamhet, står i fokus.

Guns mamma och pappa ligger i skilsmässa och bråken och de hårda orden når även Guns öron. Hon känner sig ensam och den nyfunna vänskapen med katten blir en allt viktigare punkt i den otrygga tillvaron. Föreställningen har i Svenska Dagbladet beskrivits som "den nya barnoperapärlan", och sätts upp av Riksteatern med regi av Gustav Englund.

ANNONS

– För mig innebär operasång en möjlighet att gestalta något som ligger bortanför berättelsen i föreställningen, något som det talade ordet inte klarar av. I Sova vaken så lyckas musiken och sången fånga alla de känslor som väcks i flickan Gun när hon anar att föräldrarna ska skiljas - som hennes oro och rädsla inför framtiden men också den glädje och värme som Gun finner i vänskapen med familjens katt, har Gustav Englund skrivit på Riksteaterns hemsida.

Musiken är inspelad med Kungliga hovkapellet och Kungliga Operans kör, och har skildrats som en korsning mellan Tjajkovskij och Tom & Jerry. På scenen står sopranen Jessica Elevant och mezzosopranen Ulrika Skarby. Föreställningen är ett samarbete mellan Riksteatern och Kungliga Operan - Unga på opera, och hade urpremiär i augusti 2022.

ANNONS