GRANITLIV. Stenhuggarscen ur 2016 års teaterspel som får en fortsättning på årets festival.
GRANITLIV. Stenhuggarscen ur 2016 års teaterspel som får en fortsättning på årets festival. Bild: Marita Adamsson

Stenhoggerfestival på norsk

2016 startade Stenhoggerfestivalen på Skriverøya vid Idefjorden. Förra året flyttade den rakt över fjorden till Krokstrand. Nu har den färdats tillbaka.

ANNONS
LocationHalden||

På lördag och söndag hålls Stenhoggerfestival på norska sidan igen. Själva idén är att de bägge traditionsrika stenhuggarsamhällena ska turas om att levandegöra historien från den stora stenhuggarepoken vid den norsk-svenska gränsfjorden och den berömda monolitten, som använts till såväl gatsten som stenkonst, känd för sin speciella grå nyans.

Till första festivalen för två år sedan skrev Kristin Søhoel en ny pjäs, Parat, för Ida Teaterlag som handlade om tiden när stenhuggarindustrin växte fram. Den var redan då tänkt som första delen av flera och när festivalen nu är tillbaka på norsk sida kommer del två med titeln Granittliv. Två gånger under varje festivaldag spelas den.

ANNONS

Ny musik blir det också. I dag lördag uruppförs Monolittmarsj , komponerad av Leif Ryan och framförd av Saugbrugssektetten. Medverkar under festivalen gör också Krokstrandsbandet Grabbarna Granit och från Krokstrand kommer dessutom författaren och lokalhistorikern Karin Askberger över för att delta i lördagskvällens berättar- och visstund. Hennes färska bok om Krokstrands historia, som vi skrivit om flera gånger, kommer också att lanseras på norsk sida.

Ännu mer musik flikas in bland demonstrationer av stenhuggarteknik och berättelser om livet i stenhuggarsamhället: Bandet Pytt i Panne spelar i många stilarter, bland annat Stenhoggerhambo och Tango Vaccatione. Förutom detta sjungerkören Klang stenhuggarvisor.

Man når festivalplatsen med bil med det finns också möjlighet att färdas med båt från Halden.

ANNONS