Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Stark röst live och… på video

Lördag kväll 6 augusti visas Siri Landgrens video på Lokstallet.


Filmen är hennes bidrag till årets Live Art-festival och består av autentiska citat från de intervjuer som ingår i könsidentitetsutredningar.
Siri själv kommer inte att vara på plats i kväll, så hon visade sitt bidrag en första gång redan på Skagerack i torsdags, i samband med konstnärspresentationerna.
Filmen tar oss med till Lundströmmottagningen i Alingsås, men stannar sedan vid ansiktet hos två personer som läser upp citaten. 
Inga kommentarer, det behövs inte. Här är det inte frågan om att man behöver så mycket fler förklaringar än vad det handlar om. Att frågorna är närgångna och att kommentarerna kan kännas kalla, för att inte säga direkt olämpliga, framgår alldeles osminkat av sig självt.
Som när utredarens säger till intervju personen att hen är för kreativ för sitt eget bästa och konstaterar att folk som hen ofta tar livet av sig; du skulle behöva lugna ner dig.
I sak kan konstaterandet givetvis vara sant, men vart leder kommentaren? Knappast till ett bättre liv eller en konstruktiv inriktning på kreativiteten.
En rak och enkel film om något komplicerat som utan krångel når rakt in i betraktarens hjärta, skapar nya tankar och förmodligen större förståelse.
På samma sätt och ännu litet starkare fungerade Siri Landgrens egen presentation i torsdags. Den stack ut från de andra genom att vara mycket personlig, därför att hon helt enkelt berättade hur speciellt det kändes att stå där i Skagerack och presentera den här videon.
Just nu hade Siri Landgren nämligen fått veta att en vän mist sin livspartner, en vän som varit hennes kurator och stöd under en så mörk period i livet att vännen mycket väl kan ha räddat Siris liv. Just den här dagen hade Siri också ringt en vän för att få hjälp med översättning, som hon gjort flera gånger förr, men en bit in i samtalet fått veta att vännen, som genomgått sådana utredningar som videon handlade om, befann sig på psykakuten.
Ibland är bakgrundsinformation alldeles nödvändig för att man ska förstå ett konstnärligt verk. Det är den inte för Siri Landgrens video, men berättelsen om hur den egna historien kom ikapp videon och festivalen på resan till Strömstad gav den en laddning som jag är säker på öppnade ett antal sinnen och hjärtan.
Siri Landgrens exempel här visar att samtidskonst inte behöver vara det minsta krånglig, obegriplig eller långsökt. Den kan vara ett utsnitt ur vardagen, precis som det tedde sig. Och ibland får den en extra skjuts av verkligheten, om människor berättar och lyssnar.