Varje vecka tipsar Strömstads bibliotekarier i tidningen om en bok. Christina Björk har skrivit böckerna om prinsessor, riddare och drakar.
Varje vecka tipsar Strömstads bibliotekarier i tidningen om en bok. Christina Björk har skrivit böckerna om prinsessor, riddare och drakar. Bild: Cato Lein

Spännande barnböcker om drakar

I veckans boktips från Strömstads bibliotekarier tipsar Lise-Lotte Arnäs om två barnböcker om prinsessor, riddare och drakar.

ANNONS

Med Christina Björks två böcker om prinsessor, riddare och drakar får vi följa med på riktigt härliga äventyr i medeltidsmiljö. Böckerna, som passar utmärkt för både högläsning och läsning på egen hand, innehåller sju kortare berättelser vardera, ackompanjerade med underbara och fantasieggande illustrationer av Eva Eriksson.

I Prinsessor och drakar får vi möta sju självständiga prinsessor, var och en uppkallad efter en veckodag. I Riddare och drakar bekantar vi oss i stället med sju barn som växer upp till berömda riddare, nämligen Artur, Heimdall, Sigurd, Tristan, Parsifal, Ture och Göran.

Det berättas till exempel om hur Heimdall överlistar en drake med hjälp av knäck och hur Arturs jaktfalk fångar en drakunge.

ANNONS

Det berättas också om Sigurd som utan lov leker med svärdet Gram. Svärdet går oturligt nog sönder, men lappas ihop igen med hjälp av korparna Hugin och Munin. Med lagningen får svärdet också extra trollkraft, varpå Sigurd framgångsrikt lyckas dölja hela äventyret för sin far. Han klarar också av att dräpa en drake.

Vill man läsa om fler drakäventyr kan man sedan fördjupa sig i berättelserna om de sju sessorna och hur de på olika sätt tacklar mötena med dessa bestar.

I Prinsessor och drakar får vi till exempel bekanta oss med Prinsessan Månstråle på hennes märkliga måndag när hon rövas bort av en drakhona.

Meningen är att hon ska bli drakmat åt drakens ungar, men hon lyckas på ett finurligt sätt ta sig ur knipan. Prinsessan Freesias fredag blir ryslig när hennes lillebror rövas bort av en elak drake, men prinsessan Onettas onsdag blir skojig när hon byter plats med en av dem. Den draken är nämligen sugen på att pröva på livet som prinsessa.

Med dessa böcker träder vi in i en fantasivärld och får möjligheten att drömma oss bort för en stund. De är perfekta för skön sommarläsning, och kommer också att vara en del av högläsningen på Frilufts­muséet Fiskartorpet för åldern 6 år och uppåt på onsdagar i juli.

ANNONS

Böckerna utkom 2011 respektive 2013 och finns översatta från svenska till några andra språk. Prinsessor och drakar finns på arabiska och Riddare och drakar på polska och tyska.

Om böckerna

Christina Björks och Eva Eriks­sons två böcker:

Prinsessor och drakar.

Riddare och drakar.

Förlag: Rabén & Sjögren,

Passar bra för: Barn i lågstadie­åldern, cirka 6–9 år.

ANNONS