Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Holger och havsöringen heter Hamburgsundsförfattaren Ingela Nilssons nya barnbok. Bild: Arkiv
Holger och havsöringen heter Hamburgsundsförfattaren Ingela Nilssons nya barnbok. Bild: Arkiv

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Spännande naturäventyr när Holger fiskar havsöring

Ingela Nilsson i Hamburgsund har gett ut en ny bok i Holger-serien – som får bra betyg av en närstående sexårig läsare.

Ingela Nilsson arbetar med fotografier av dockor som hon klär ut och sätter i olika situationer runt omkring hemmamiljön i Hamburgsund. Hittills har det blivit åtta böcker om Holger, som bland annat fått ge sig ut på hummerfiske och följa med Sjöräddningssällskapet på utryckning.

I Ingela Nilssons nya barnbok får Holger och Arvid följa med farfar på ett spännande äventyr där de ska fiska havsöring. Under handlingens gång får de lära sig mer om havs­öringen och hur dess livscykel ser ut – och också smyga i skogen och se några skygga och sällsynta djur. Farfar och pojkarna leker indianer under sin expedition – en lek som nog de flesta känner igen.

Jag bestämde mig för att testa boken på min sexåring och slog mig ner med honom för en lässtund på kvällen. Han blev genast nyfiken och ville veta mer om djuren som porträtteras i bild och text – inte minst det spännande lodjuret som framträder så majestätiskt bland trädens skuggor.

Avsnittet om havsöringens livs­cykel är intressant även för den vuxne läsaren – från ”gulesäcksyngel” till utlekt havsöring byter den här fisken skepnad så radikalt att det är svårt för lekmannen att se att det är samma art. Även fiskereglerna gås igenom – och bokens farfar tar krafttag mot en tjuvfiskare som de stöter på vid strandkanten. Det tilltalar min sexårige medläsares sinne för rättvisa.

När vi läst färdigt frågar jag om boken var bra. ”Ja, den var bra och spännande – det kan du skriva i din tidning”. Så nu gör jag det.