Eleonore Holmgren bokdebuterar med feel-good som också innehåller djupaste allvar.
Eleonore Holmgren bokdebuterar med feel-good som också innehåller djupaste allvar. Bild: Gabriel Liljevall

Skratt, sommar – och djupaste allvar

Roligt och trivsamt med djupaste allvar inuti. Det är boktipset den här veckan, som handlar om unge Adams sommar med 86-åriga Britta.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Sista sommaren är Eleonore Holmgrens författardebut, en charmig och underhållande historia i feelgood-genren, fått ett varmt mottagande av recensenter och läsare.

Britta är en envis dam på 86 år som är van att få som hon vill. I hela sitt vuxna liv har hon tillbringat somrarna i sitt sommarparadis, ett stort och ganska nergånget hus på Lindö i Stockholms skärgård. Eftersom hon med ålderns rätt har en del hälsoproblem har dottern förbjudit henne att åka dit ensam i år. Det stoppar dock inte Britta, hon lyckas smita iväg utan dotterns vetskap. Hennes väninna Iris är invigd i planerna och ska själv tillbringa sommaren i sitt hus på ön, så vad kan gå fel? Vad Britta inte kunde ana är att det finns en objuden gäst i huset när hon anländer. Hon får en mindre chock när hon i köket plötsligt står öga mot öga med Adam, en ung kille på flykt.

ANNONS

Nu har han råkat förlora ett värdefullt paket som han skulle förvara

Britta, som lyckligtvis inte är av den lättskrämda sorten, lyckas dra ur Adam hans sorgliga historia. Han har hoppat av gymnasiet och har sedan en tid tillbaka gjort några mindre jobb åt Samir, en knarkhandlare i Stockholm. Nu har han råkat förlora ett värdefullt paket som han skulle förvara. Samir är inte att leka med, och nu kräver han att Adam ska betala, annars kommer han att råka riktigt illa ut. Adams mamma har tröttnat på sonens snedsteg och kastat ut honom, och hans sista utväg, att få låna pengar av en kompis på Lindö, har misslyckats. Trött och missmodig har han lyckats ta sig in i Brittas hus för att få tak över huvudet, och tillbringat natten där.

Relationen dem emellan gnisslar till en början betänkligt...

Britta vill gärna tro att Adam innerst inne är en hygglig kille som på grund av olyckliga omständigheter hamnat snett. Hon bestämmer sig för att låta honom stanna några dagar på prov. Hon kanske samtidigt kan passa på att dra nytta av situationen? Skötseln av hus och trädgård är ju eftersatt, milt uttryckt. Snart har Adam lite motvilligt förvandlats till Brittas dräng, något som innebär att han måste arbeta hårt för sitt uppehälle och tvingas följa hennes minsta nyck. Relationen dem emellan gnisslar till en början betänkligt, men när dagar blir till veckor börjar den alltmer utvecklas till vänskap och acceptans för varandras olikheter.

ANNONS

Sista sommaren är en historia som har förmåga att framkalla känslor hos läsaren

Förutom de båda huvudpersonerna finns flera andra starka karaktärer, som den godmodige grannen Karlsson som tar sig an Adam, och Brittas kavata väninna Iris. När Britta och Iris har stämt möte med busen Samir i Stockholm är det Iris som tar befälet. Det är definitivt ett av de mest minnesvärda komiska partierna i boken!

Sista sommaren är en historia som har förmåga att framkalla känslor hos läsaren. Det finns många tillfällen att skratta gott, men det finns också djupaste allvar. Inte minst så förmedlar den en underbar stämning av svensk sommar när den är som bäst. Vad mer kan man begära av en bok?

Läs också: Rolig feel-good om omaka möte

ANNONS