Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Bronsåldersgården vid Vitlycke museum. Bild: Thobias Nilsson
Bronsåldersgården vid Vitlycke museum. Bild: Thobias Nilsson

Skördefest på Vitlycke

Hösten är inne på Vitlycke ­museum. Som vanligt blir det en svit föreläsningar. Men först väntar skördefest.

Mat som ett språk och ett sätt att bygga gemenskap är temat för skördefesten, som hålls på lördag eftermiddag 29 september. Skörden kommer från den egna bronsåldersgården men också från närområdet runt Vitlycke.

På borden kommer det bland annat att finnas helgrillat lamm, olika färskostar, syrade rotfrukter, rot­saker frästa i honung, bröd och must.

Söndag 7 oktober är det sedan dags för första föreläsningen, när etnologen Ingela Martenius talar om det statliga monopolet på alkoholförsäljning i ljuset av diskussioner om att avveckla monopolet som en anpassning till EU.

Två veckor senare, 21 oktober, kommer journalisten och kulturkritikern Po Tidholm för att ge en omvärldsanalys av hur Sveriges nya landskap formats, när landet inte längre är enhetligt. Orsakerna till att städerna växer och landsbygden avfolkas är komplexa och skiftande, men hans budskap är att vi måste förstå sammanhanget, om det demokratiska samtalet ska fortsätta och människor nås av kulturens uttryck.

28 oktober kommer Hella Nathorst-Böös till Vitlycke och talar om trädgårdens magiska dimension, med utgångspunkt i sin bok Häxans årstider, där nordiska växter beskrivs och läsaren får hjälp att följa årshjulet och leva i harmoni med naturen.

Hösten avslutas sedan med den traditionella eldfesten 3 november med bland annat koreograferad elddans, eldslukning, brinnande klot och eldsolfjädrar.