Skådespelaren Simon J Berger ledsagar tittarna genom historien, som här i avsnittet om skotten i Ådalen, i ny storsatsning i SVT i höst.
Skådespelaren Simon J Berger ledsagar tittarna genom historien, som här i avsnittet om skotten i Ådalen, i ny storsatsning i SVT i höst. Bild: Pontus Lundahl / TT

Simon J Berger leder tittarna genom historien

Historien om Sverige berättas i en ny storsatsning i SVT i höst. Skådespelaren Simon J Berger blir tittarnas ledsagare genom de dramatiska händelserna som format vårt land.
– Jag har alltid varit en historienörd, säger han.

ANNONS
|

Den tio avsnitt långa dokumentärserien "Historien om Sverige" sträcker sig från istiden till våra dagar. Intervjuer med historiker och andra experter samsas med rekonstruktioner av avgörande händelser där Simon J Berger fungerar som en ciceron.

På Skansen i Stockholm spelades för några dagar sedan en scen in till avsnittet om skotten i Ådalen 1931, som krävde fem människors liv. Det är en dans på Folkets hus i Frånö, där Tore Andersson spelar med orkestern.

Musikern blev några dagar senare hjälte när han blåste "eld upphör" med sin trumpet och därmed fick stopp på militärens beskjutning av demonstranter. Händelserna i Ådalen används för att skildra hur Sverige på 1930-talet stod och vägde, men valde samförståndsandan som kröntes av Saltsjöbadsavtalet 1938.

ANNONS

– Det byggde den svenska modellen och blir för oss ett språng in i berättelsen om hur det moderna Sverige byggs, säger producenten Patrick Bratt.

"Ser publiken i ögonen"

Simon J Berger har i ett och ett halvt års tid åkt runt i Sverige och spelat in sina inslag som fungerar som introduktioner till de rekonstruerade inslagen som görs av statister.

– Jag är med i programmet som en berättare, förklarar han.

För den väldigt historieintresserade Simon J Berger har det varit en dröm att få dyka in i den svenska historien. Hans stora insikt är att ingenting har förändrats inuti människorna fastän allting har förändrats runt omkring dem.

– Alla de här perioderna skiljer sig åt från varandra på dramatiska sätt. Det är otroligt stora skillnader. Men samtidigt är så det ju exakt likadana människor under kläderna. Det har inte hänt något med människorna på 15 000 år. De är precis som vi. När man får grepp om det är det otroligt häftigt, säger han.

Ingen ny historia

En berättelse om Sveriges historia kan lätt bli politisk dynamit. Ska man lyfta fram krigarkungarna eller problematisera dem och i stället fokusera på vanligt folks vedermödor?

Åsikterna har gått isär sedan början av 1900-talet. SVT-produktionen har samarbetat med hundratals experter och har ingen ambition att skriva ny historia.

ANNONS

– Vi väljer i samråd med historikerna de punkter där det finns ett stort samförstånd, en konsensus, säger Patrick Bratt och fortsätter:

– Men det är klart att det kommer att väcka debatt och diskussioner, oavsett vad vi säger. Folk kommer att ha synpunkter.

RÄTTAT: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift i en faktaruta om antalet manusförfattare som är inblandade i varje avsnitt. Den uppgiften är nu borttagen.

Historieintresserade Simon J Berger har fått uppfylla sin dröm om att grotta ned sig i den svenska historien.
Historieintresserade Simon J Berger har fått uppfylla sin dröm om att grotta ned sig i den svenska historien. Bild: Pontus Lundahl / TT
Simon J Berger omgiven av producenterna Björn Wahren och Patrick Bratt.
Simon J Berger omgiven av producenterna Björn Wahren och Patrick Bratt. Bild: Pontus Lundahl / TT

Fakta: Historien om Sverige

Sänds i tio avsnitt med start under senhösten 2023. Programserien har tagit tre år att producera och tv-skaparna har varit på 200 olika platser i Sverige.

300 historiker och andra experter har rådfrågats. 200 historiska objekt är med i produktionen som har använt 1 500 statister för dramatiseringarna. SVT samverkar med museer, bibliotek och andra kulturinstitutioner över hela landet.

"Vi vill sprida kunskap om vilka händelser och människor som har format Sverige till det land det är i dag. Det känns som en självklar uppgift för public service, och drömmen är att väcka ett intresse för den svenska historien hos alla i Sverige, oavsett vem man är och var man kommer ifrån", säger SVT:s programdirektör Eva Beckman om varför serien görs.

Fakta: Simon J Berger

43 år gammal. Fick sitt stora genombrott i tv-serien "Upp till kamp" 2007. Var även med i filmen "Call girl" och tv-serien "Torka aldrig tårar utan handskar" 2012. Spelade huvudrollen i den första "rebooten" av Jönssonligan, "Den perfekta stöten" 2015. I fjol medverkade han i filmen "Lill-Zlatan och morbror Raring".

I tre säsongen har han spelat den skrupelfria affärsmannen Adam i den norska dramaserien "Exit", sista säsongen finns just nu på SVT Play.

Härnäst syns Simon J Berger i den norska filmen "Sulis" och den svenska tv-serien "Slutet på sommaren", den senare baserad på Anders de la Mottes kriminalroman med samma namn.

ANNONS