Shakira är en av de kända personer som förekommer i läckan "Paradise papers". Arkivbild.
Shakira är en av de kända personer som förekommer i läckan "Paradise papers". Arkivbild.

Shakira har 300 miljoner på Malta

Shakira är känd både för sina hits och sitt välgörenhetsarbete. Mindre känt är att den colombianska superstjärnan har placerat sina låträttigheter i lågskattelandet Malta och är skriven på skatteparadiset Bahamas.

ANNONS
|

Uppgifterna finns i den stora paradisläckan, rapporterar spanska El Confidencial och La Sexta, två samarbetspartners till TT i den stora granskningen av material från bland annat skatteparadis.

Via ett bolag i Luxemburg placerade Shakira 2009 sina musikrättigheter värda omkring 300 miljoner kronor i lågskattelandet Malta.

Fullt lagligt, understryker hennes advokat på frågor om upplägget.

Han medger att Shakira bor i Barcelona men att hon sedan 2004 är skriven på skatteparadiset Bahamas i Karibien där hon har ett hus. "Som internationell artist har hon bott på olika platser genom sin yrkeskarriär och alltid följt lagen" i de länder hon har bott i. Hon är också ofta på resande fot, påpekar advokaten.

ANNONS

Det är oklart vad Shakira betalar i skatt på Malta. Enligt experter går det att få ner bolagsskatten där till fem procent. Sverige, som en jämförelse, har 22 procent.

Shakira, med hits som "Whenever, wherever" och "Waka waka (This time for Africa)", är också känd för sitt välgörenhetsarbete. Hon är goodwillambassadör för FN:s barnfond Unicef och har engagerat sig i skolfrågor i sitt hemland.

Sångerskan är en av många kändisar, politiker och rika företagsledare vars lågskatteupplägg syns i de 13,4 miljoner dokumenten i läckan "Paradise papers" till Süddeutsche Zeitung. Den tyska tidningen har sedan delat med sig av materialet till TT, SVT och över 90 andra medieföretag i en granskning samordnad av journalistverket ICIJ.

TT
ANNONS