Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Michael Norlind och Eva Dal är lärare vid den nya scenkonstkursen, till största delen förlagd till deras scenkonststudio i Gerlesborg. Bild: Ingrid Byström

Scenkonstkursen står på scenen

Vem såg den lilla flickan med svavelstickorna? Hur reagerade de när hon frös ihjäl under nyårsnatten? På torsdag kan man ta del av möjliga svar. På scenen på Grebbestads folkhögskola.

Det är eleverna vid den nya kursen Scenkonst som visar vad de arbetar med. Kursen ges i samarbete mellan folkhögskolan och Scenkonststudion i Gerlesborg och är inne på andra terminen av sitt allra första år.

Eleverna tränar att uttrycka sig sceniskt med den fysiska teatern som grund. Ingår gör mental träning, skrivande, storytelling, improvisation, fysisk och plastisk träning samt röst- och rytmövningar.

Hittills har sceniska resultat av övningar och arbeten visats mera internt på Scenkonststudion, där undervisningen för det mesta bedrivs. Nu visar eleverna upp sitt arbete också offentligt och för andra elever på folkhögskolan.

Det innebär sammanlagt tre föreställningar av Vem såg den lilla flickan med svavelstickorna? Förutom de två framträdandena på skolan i Grebbestad blir det ett på fredagskvällen i Gerlesborg.

Föreställningen är inte en iscensättning av HC Andersens kända saga, utan ett arbete med karaktärer och gestaltning som bara utgår från sagan.

Bakgrunden är kursens arbete med skrivande, berättar Eva Dal, lärare.

Eleverna har haft kurs i skrivande tillsammans med författaren Malin Lindroth och hon gav dem uppdraget att skapa egna karaktärer genom att tänka sig in i vilka personer som kan ha funnits runt den lilla flickan med svavelstickorna den ödesdigra nyårsnatten, där hon satt och frös ihjäl.

– De skulle skriva tillsammans. Det blev mer och mer material och så kom idén att detta skulle vi kunna gestalta på scenen, säger Eva Dal.

Tiden har varit kort. De startade efter februarilovet och nu finns tre akter på plats: Flickan lever. Flickan är död. Efteråt.

Det handlar om hur människorna i närheten reagerar på det som händer och har hänt och eleverna provar flera olika sätt att gestalta detta. En akt närmar sig radioteatern, när de mest använder sina röster.

Föreställningen inleds med två kortare arbeten, skapade av två elever som kommit med på kursen först nu andra terminen: en utgår från en polsk sång, den andra återberättar sagan om Flickan med svavelstickorna men har skrivit om den på vers och kompletterar med rörelser.

Fotnot: Ansökan till nästa scenkonstkurs ska göras senast 1 maj 2019.

Ettårig kurs i samverkan mellan Scenkonststudion i Gerlesborg och Grebbestads Folkhögskola.

Ansökan till nästa omgång går ut 1 maj.

Eleverna tränar att uttrycka sig sceniskt med den fysiska teatern som grund. ingår gör mental träning, skrivande, storytelling, improvisation, fysisk och plastisk träning samt röst- och rytmövningar.

Genomförs till största delen vid Scenkonststudion i Gerlesborg.