Så var det i krigets Norge – hur är det i Ukraina?

Gunilla Sandin tipsar den här veckan om en bok som är samtidigt historisk och dagsaktuell. Egil Midtbø, präst i Sverige och född i Norge, berättar om Norge under tysk ockupation och hur minnet av den påverkat hans hembygd. Tankväckande, inte minst mot bakgrund av vad som just nu händer i Ukraina, skriver Gunilla Sandin.

ANNONS
LocationStrömstad|
|

Författaren Egil Midtbøs bok Tausheten i Sokndal beskriver förändringarna i hans hemby och i Norge under tyskarnas ockupation.

Vad hände med människorna och deras liv? Vad hände med moralen och samhörigheten? Hur var det att vara den lilla människan i ockuperat land? Vad krävdes för att överleva?

När hon är 101 år hittar hon sin man Arnes dödsannons i en gammal tidning på vinden

Egil Midtbø föddes arton år efter krigsslutet och är uppvuxen med historier om hur det var. Ofta svartvita. Tyskarna var onda, engelsmännen goda, tyskarna totalförstörde Norge och alla norrmän var hjältar i motståndsrörelsen. Så var det ju inte riktigt och författaren har hämtat material till boken från intervjuer och genom facklitteratur från den tiden. Men mest är det här Astrids bok.

ANNONS

När hon är 101 år hittar hon sin man Arnes dödsannons i en gammal tidning på vinden. Hon börjar tänka tillbaka på krigsåren 1940-1945. Hon öppnar upp för förträngda minnen. Sokndal var en viktig plats för tyskarna med sin hamn och sitt titanmalmbrott. Arne som egentligen är pacifist engagerar sig i motståndsrörelsen och får en ledande roll. Det kan han inte berätta för någon. Alla sympatiserar inte med rörelsen. Arne blir så småningom arresterad av Gestapo. När han kommer tillbaka efter flera år är han en bruten man och ingen i byn vill veta vad han varit med om. Han möts av tystnad och ibland förakt. Så fortgår det. Ingen i byn vill se bakåt, bara framåt.

Många tankar får man också efter att ha läst Tausheten i Sokndal inte minst mot bakgrund av vad som nu händer i Ukraina

Egil Midtbø är präst i Svenska kyrkan, men inte ”bara” en vanlig präst, utan också pilgrimspräst med ansvar för pilgrimsleden på Orust. Det är en vandringsled som sträcker sig mellan öns åtta olika kyrkor och den är nästan elva mil lång. Han har gjort om leden till en naturupplevelse med tid för tanke och reflektion. Många tankar får man också efter att ha läst Tausheten i Sokndal inte minst mot bakgrund av vad som nu händer i Ukraina. Tankar om godhet, ondska, tur och slump och om vilka som skriver och definierar vår historia. Astrids liv blev inte riktigt som hon tänkt sig. Det formades under resans gång av omständigheter och politik långt bort från henne. Det är en djupt gripande berättelse som har något viktigt att säga.

ANNONS

Boken är skriven på norska men finns förhoppningsvis snart utgiven även på svenska. Den finns att låna på biblioteket i Strömstad.

Läs också:

Han gick till botten med Norges nazisttrauma

En nyanserad och rörande bok om dödsstraff

ANNONS