Sven Melander tar emot årets hederspris vid Kristallen 2019 på Cirkus.
Sven Melander tar emot årets hederspris vid Kristallen 2019 på Cirkus. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Så hyllas Sven Melander av vänner och kollegor

Kolleger och kändisar minns och hedrar den folkkäre tv-personligheten Sven Melander. En av dem är skådespelaren Claes Malmberg.
– Sven betydde mycket i början av min karriär. Han var juste och stöttande, något jag tänkt på många gånger, säger han till GP. På sociala medier strömmar vännernas varma ord in.

ANNONS

Claes Malmberg berättar att han pratade med Sven Melander för cirka en månad sedan.

– Jag visste att han var sjuk och ville höra hur han mådde. I dag är jag väldigt glad för att vi hade det samtalet, säger han.

Claes Malmberg berättar att när han var i början av sin karriär så var Sven Melander nöjeschef på SVT.

– Han var väldigt juste och stöttande. För mig som ung och ganska oerfaren betydde de värmande orden mycket och jag tänker ofta på hur viktig och pushande en komplimang kan vara att få när man är är ung. Min visdom som äldre är att man inte ska snåla med dem.

ANNONS
Claes Malmberg minns Melander som en juste och stöttande person för många inom tv-branschen.
Claes Malmberg minns Melander som en juste och stöttande person för många inom tv-branschen. Bild: Mia Höglund

”Som en familjemedlem för många”

För ett par år sedan pratade Claes Malmberg och Sven Melander om att jobba ihop.

– Jag hade funderingar om ett projekt på Tjolöholm och tanken var att Sven skulle regissera. Sen kom pandemin och tja, det hela rann ut i sanden samtidigt som Sven blev sjuk, säger han och fortsätter:

– Det här var ett väldigt tråkigt besked. Få har funnits med så länge i branschen som Sven Melander. Jag tror faktiskt att han efter alla år blev som en extra familjemedlem för många. De kommer att bli väldigt tomt på många håll nu, säger Claes Malmberg.

Hyllningar på sociala medier

Det var sent på torsdagskvällen som Sverige blev varse om att Sven Melander avlidit och bara några minuter senare började det strömma in hyllningar till den folkkäre profilen på sociala medier. Inte minst på hans eget konto där folket började överösa honom med hjärtan, tårar och tacksamma ord.

Sångerskan och skådespelaren Hanna Hedlund publicerade ett videoklipp på Instagram som uppges ha spelats in när de var på väg till flygplatsen efter att ha medverkat i ett allsångsprogram.

”Kära, kära Sven. Tack för alla skratt, all klokskap. Allt du gav”, skrev Hedlund i inlägget och avslutade med ett ”tack för allt”.

ANNONS

Sångerskan och tv-profilen Pernilla Wahlgren uttryckte också en sorg i hjärtat över det tunga beskedet.

”Du älskade att stå på scen, göra tv, underhålla och få folk att skratta. Klok var du också. Du kommer alltid att minnas med stor värme av svenska folket. Få är så omtyckta som du var. Vila i frid fina Sven”.

”En sann engagerad underhållare”

Hanna Stjärne, vd för SVT, har skrivit ett inlägg på Twitter.

”Vilket sorgligt besked i kväll. Sven Melander var en sann engagerad underhållare med bullrig värme, från Nöjesmassakern till digitalt genomslag i nya generationer. Verner, Rulle, Steve, Berra – det blir tomt nu”.

I ett inlägg på Instagram skriver komikern Anders Jansson att han lyckligtvis har fått arbeta tillsammans med "denna underbara man” i flera produktioner.

”Jag kommer att sakna honom. Vem ska nu tipsa mig om alla bra böcker som jag måste läsa?”, avslutar Jansson sitt inlägg med.

Komikern och författaren Özz Nujen har också skrivit ett inlägg.

”Vila i frid kompis. Du var alltid juste mot mig. Du kommer att saknas av många”.

”Så oerhört ledsamt”

Sportjournalisten Patrick Ekwall uttrycker också sin sorg över ”en fin man som alltid var så glad och vänlig”.

”Så oerhört ledsamt att Sven Melander har lämnat oss. Så många skratt han gett oss, så mycket klokhet han har spridit”.

ANNONS

Artisten och politikern Richard Herrey har också publicerat ett inlägg på Twitter där han tackar för ett fint samtal som de hade för några månader sedan och för hans genuina värme som han utstrålade.

”Denna intelligenta, roliga man som bjudit på så mycket glädje har nu lämnat oss. Tack för allt Sven”.

ANNONS