Håkan Hellström är en av Sveriges turnerande artister i sommar. Arkivbild.
Håkan Hellström är en av Sveriges turnerande artister i sommar. Arkivbild.

Så undviker du biljettbedragare

Sommaren innebär högsäsong för festivaler och konserter. För att undvika att bli lurad på andrahandsmarknaden när du köper biljetter finns det några saker att tänka på.

ANNONS
|

Många som köper andrahandsbiljetter till evenemang, till exempel en festival eller en konsert, tror ofta att de har köpt en förstahandsbiljett.

- Sedan upptänker man till exempel att det står ett annat namn på biljetten och blir orolig, eller så står det ett helt annat pris på biljetten, då känner man sig ofta väldigt lurad. Om man har köpt biljett till en viss spelplats är det inte alls säkert att man får en biljett till den platsen, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på organisationen Sveriges konsumenter.

ANNONS

Hon berättar att det viktigaste när man köper en biljett är att man inte handlar av någon anonym – oavsett om det gäller ett företag eller en privatperson.

Om något blir fel ska man i första hand kontakta den man har köpt biljetten av.

- Du ska ha det du har avtalat om. Då får du kräva in återbetalning av de pengar du betalt, och om du har haft kostnader i samband med att du inte fick utnyttja biljetten. Det kan vara resa och boende, till exempel, som du kan kräva skadestånd för, säger hon.

TT
Fakta: Fem tips när du köper biljetter

1. Köp biljett från förstahandsförsäljaren.

På så sätt undviker du att bli lurad, och har rätt att få tillbaka pengarna för biljetten om evenemanget skulle ställas in.

2. Var försiktig med utländska hemsidor.

Enligt Sveriges konsumenter kommer och går de oseriösa biljettförsäljarna, inte sällan med tillfälliga utländska sajter. Det händer då att en biljett skrivs ut flera gånger och säljs till flera personer. Men det är bara en person som kommer in till evenemanget per biljett, därför blir resten av personerna med samma biljett stoppade i entrén.

3. Använd kreditkort eller Visa-bankkort.

Om köpet på nätet har genomförts med ett kreditkort har du rätt att kräva banken, eller det kreditinstitut som utfärdat kortet, på ersättning om du inte får det du betalat för. Har du genomfört köpet med ditt bankkort säger Maria Wiezell att just Visa behandlar sina bankkortskunder likadant som kreditkortsinnehavare, även om det då inte är en lagstadgad skyldighet för dem att återbetala pengarna.

4. Kolla valutan.

Sveriges konsumenter har till exempel fått samtal från personer som trodde att de betalat 650 kronor för en konsert med Håkan Hellström, när det i själva verket rörde sig om 650 euro – det vill säga nästan tio gånger så mycket pengar.

5. Kolla upp privatpersoner och möt dem personligen.

Ta reda på namn, telefonnummer och adress så att du kan söka på personen på webben. När du ska betala och få dina biljetter är det bäst att träffas.

Källa: Sveriges konsumenter

ANNONS