Rolig feel-good om omaka möte

Veckans boktips kommer från Eva Bejhed, som läst irländsk-kanadensiska författaren Emma Donoghues Fränder, om en gammal och en mycket ung man som tvingas lära känna varandra och till slut kommer att bo tillsammans.

ANNONS
|

Noah, pensionerad lärare och forskare i kemi, ska snart fylla 80. Detta ska firas med en resa till Nice, där han bodde tills han var fyra år, då familjen flyttade till USA.

Det finns hemligheter, frågetecken, i familjehistorien och Noahs förhoppning är att han ska kunna räta ut dem.

Hans nuvarande vardagsliv i ett högstatusområde i New York City är bekvämt och det har han inte tänkt ändra på. Han har sina inrutade vanor och tankebanor. Hans avlidna fru finns ofta på hans axel – så att säga – och kommer med goda råd och bitska kommentarer. Det är något som Noah också vant sig vid och känner sig bekväm med.

ANNONS

De fick aldrig några barn. Frun var en lysande forskare. Båda ville helhjärtat ägna sig åt sina yrkesliv.

Just som Noah packar, viker ihop de kläder han behöver under några dagars vistelse i södra Frankrike, ringer telefonen.

Det visar sig vara en hårt trängd socialarbetare med uppdrag att ordna ett omhändertagande av Noahs problematiska systersons elvaårige son. Pappan är död, överdos. Mamman avtjänar ett längre fängelsestraff och mormodern är nyligen avliden.

Det enda godtagbara alternativet till ett samhälleligt omhändertagande, någon form av barnhem, är – Noah.

De ”krockar” oupphörligt med varandra, har sina kraftmätningar

Motvilligt går han med på detta. Den elvaårige pojken, Michael, är inte heller glad och lättad över situationen men har inte något val.

Man överenskommer att i detta akuta läge får pojken, en tilltufsad kille från en socialt sett helt annan värld än Noah, följa med på resan till Nice. Michaels gammelgammelmorbror blir raskt hans ”tillfälligt förordnade vårdnadshavare”.

Noah får uppleva sin barndoms Nice dels genom sina egna ”glasögon” och dels genom den unga storstadspojkens vidöppna sinnen.

De ”krockar” oupphörligt med varandra, har sina kraftmätningar. Allteftersom dagarna går mildras deras konfrontationer och de vinner alltmer varandras respekt.

När det till slut står klart att det även efter resan inte finns någon yngre, godtagbar person, som kan fungera som Michaels vårdnadshavare, så ter sig lösningen att de ska ”bilda familj” inte alls avskräckande. Tvärtom.

ANNONS

Här finns gott om tankeväckande och skarpa uttalanden och iakttagelser

Det är genom Noah läsaren får uppleva detta ”äventyr”. De gemensamma upplevelserna, samtalen, minnena, beteendena, vanorna och ovanorna har gjort att de lärt känna och åtminstone delvis respektera varandra.

Den gamle mannen och den mycket unge har kunnat mötas och delvis dela varandras världar, intressera sig för varandra.

Här finns gott om tankeväckande och skarpa uttalanden och iakttagelser, vitsigheter och dråplig situationskomik. Berättelsen är rörande, berörande. Och rolig! Något av en handledning i att jämka, förstå, känna empati. En härlig ”feel-good-roman” med allvar i botten.

Emma Donoghue, författare och litteraturhistoriker med rötterna på Irland, bor nu i Kanada. Hon har även skrivit bland annat Miraklet (The Wonder) och Inlåsta (Room). Läs dem också.

Författare: Emma Donoghue

Titel: Fränder

Översättning: Birgitta Wernbro Augustsson

Originalets titel: Akin

Förlag: Louise Bäckelin förlag, 2020

ANNONS