Theresa Skjolden, stylist, vintageexpert och programledare för SVT:s Restyle gästar Skagerack på söndag.
Theresa Skjolden, stylist, vintageexpert och programledare för SVT:s Restyle gästar Skagerack på söndag. Bild: Privat

Rensa och förnya vintergarderoben – dags att byta kläder på Skagerack

Den sista dagen på årets hållbarhetsvecka i Strömstad vigs åt textilt återbruk. Under söndagen 20 november kan man byta kläder med varandra på Skagerack samt lyssna på vintageexperten Theresa Skjolden.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

Under söndagen avslutas årets upplaga av Hållbarhetsveckan Tillsammans i Strömstad, och man gör det med en riktig djupdykning i textilt återbruk. Klädbytardagen inleds med möjlighet att lämna in max tio plagg per person, och sedan under dagen byta till sig lika många. Bakom arrangemanget står Naturskyddsföreningen i samarbete med Strömstads kommun.

– Vi har arrangerat ganska många klädbytardagar tidigare och det brukar locka ett hundratal besökare. Det är ju jättebra att kunna återanvända och ge bort i stället för att slänga. Då bidrar man till en viktig insats för miljön och klimatet. Att producera kläder i dag, speciellt bomullsplagg, kostar otroligt mycket resurser när det kommer till vatten och energi, säger Sten Brodén, ordförande för Naturskyddsföreningen.

ANNONS

Enligt Sten Brodén är det generellt sett mer populärt att ge än att få.

– Oftast blir det en del kläder över när dagen är slut och de skänker vi vidare. Ibland har det gått till flyktinghjälp, ibland till Pingstkyrkans second hand och ibland till insamlingar.

Vid lunchtid gästas Skagerack av stylisten och vintageexperten Theresa Skjolden, som kommer att hålla ett föredrag om just återbruk av kläder. Tanken med föreläsningen är att inspirera till bland annat fler garderobsfynd och second hand-köp som i sin tur bidrar till ett gott samvete för både plånbok och planet.

ANNONS