Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Knutson har jobbat många år på Sveriges radio, bland annat som programledare för Godmorgon, världen.  Bild: Arvid Brandström
Ulrika Knutson har jobbat många år på Sveriges radio, bland annat som programledare för Godmorgon, världen. Bild: Arvid Brandström

Radioprofilen: "Hon var också besvärlig"

Trots all tid som Ulrika Knutson lagt på att läsa och skriva om Elin Wägner är hon fortfarande kluven till den feministiska ikonen. Under lördagen pratade hon i Strömstad kyrka om några av sina bryderier.

Under högstadiet läste Ulrika Knutson Pennskaftet och Norrtullsligan och träffades redan då av ett författarskap som fascinerade.

– Hon var så långt före sin tid att det nästan är kusligt, säger hon.

Nu har Ulrika Knutson skrivit en bok om journalisten, författaren, kämpen för kvinnlig rösträtt och pacifisten Elin Wägner. Den är dock inte tryckt än men under Winter word festival var hon inbjuden för att prata om den person som gett henne huvudbry sedan tonåren.

– Hon var fredsaktivist och tvivlade på demokratins möjlighet att stoppa Hitler. Det där tycker jag är oerhört svårt. Jag tror att det behövdes militära medel för att stoppa sådana krafter. Tänk hur det hade slutat annars, säger hon.

I arbetet med boken har hon kommit i kontakt med information om författaren som försvårat bilden av henne ytterligare.

– Jag har förstått hur mycket kontakter och judiska vänner hon hade i Europa. Hon visste allt om förtrycket som pågick. Ändå var hon pacifist, säger Ulrika Knutson och fortsätter.

– Hon var inte bara pacifist och modern, hon var också besvärlig.

Sträng och moraliserande är andra ord som Knutson tillskriver författaren.

– Hon tyckte att vi alltid bör göra mer än vad vi gör och att det värsta är att göra ingenting. I sina ideal är hon så sträng att jag undrar om någon kan leva upp till dem. Och hårdast är hon mot sig själv.

När Ulrika Knutson pratade i kyrkan började vi i Helsingborg, staden där Elin Wägner växte upp. Tidigt blev hon reporter på Helsingborgsposten och uppmuntrades för sin nyhetsnäsa och skärpa. Men det var också där som hon skulle råka ut för sin första depression.

Hon förälskade sig i en av redaktörerna som var förlovad. Han började med att bedra sin fästmö, sedan också Elin Wägner – med hennes syster. Dessutom sammanföll det med att den tredje systern drunknade.

– Hon slutade äta och blev apatisk.

Räddningen var pigan Linnea Johansson som ofta satt vid den sjukas bädd och till slut fick henne att skratta igen. Efter tillfrisknandet dröjde det inte länge innan Elin Wägner fattade pennan igen, för ett liv i ständig debatt.

Den besvärliga Elin Wägner släpps den 30 mars och ges ut av förlaget Historiska media.