Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Catherine Westling som Gulli Petrini i Föregångerskan i Strömstad 2018. Nu kommer hon till Tanumshede.
Catherine Westling som Gulli Petrini i Föregångerskan i Strömstad 2018. Nu kommer hon till Tanumshede.

Rösträttskamp och litet skogsväsen på scen

Teatern är här igen med besked. Strömstad har två barnteaterföreställningar på väg i november och i Tanumshede blir det både rösträttsteater och teater för de allra minsta redan den här veckan.

På torsdag 27 oktober kommer Catherine Westling till Tanums bygdegård med sin pjäs Föregångerskan om kvinnorättskämpen Gulli Petrini som talar till publiken från 1919.

Gulli Petrini var fysiker och lärare i Växjö, men fick sparken från flickskolan där 1906, när hon förklarade att hon trodde på utvecklingsläran

2018 besökte hon Kulturhuset Skagerack i Strömstad. Gulli Petrini är en kvinna som i stort sett fallit i glömska men vars erfarenheter är lätta att känna igen, konstaterade Strömstads Tidning i sin recension: "De hatbrev Catherine Westling i rollen som Gulli läser upp är nog snarare författade i dag än vid 1900-talets början. Eller? Det faktum att jag inte är alldeles säker säger förstås en del om förhållningssättet till den som utmanar makten."

Catherine Westling som Gulli Petrini i Föregångerskan, om kampen för kvinnlig rösträtt. Kulturhuset Skagerack 2018.
Catherine Westling som Gulli Petrini i Föregångerskan, om kampen för kvinnlig rösträtt. Kulturhuset Skagerack 2018.

Nu är hon alltså tillbaka i Norra Bohuslän – 100 år efter det att svenska kvinnor till sist fått rösträtt.

Gulli Petrini var fysiker och lärare i Växjö, men fick sparken från flickskolan där 1906, när hon förklarade att hon trodde på utvecklingsläran. Striden kring den bidrog till hennes engagemang i frågor kring tanke-, yttrande- och lärofrihet.

Teatern har mimen som grund

Tre dagar efter Catherine Westlings monolog som Gulli Petrini, 30 november, kommer Teater Pero från Stockholm till Kulturhuset Futura för att möta de minsta Tanumsborna. Med sig har de sin teaterversion av Maria Nilsson Thores bok Vem ser Dim?

Berättelsen handlar om den mycket lilla figuren Dim, som lever ensam i skogen och längtar efter att bli sedd av de stora skogsinvånarna. Men är Dim allra minst?

Teater Pero är baserad i Stockholm men turnerar även i Sverige och världen. Teatern har mimen som grund och förklarar att den söker sig in i rörelsen, för att ge den lika stor bärkraft som orden. Teater Pero har också gjort till sin nisch att vända sig till alla barn och skapa föreställningar riktade även till barn med neuropsykiatriska variationer, det vill säga de barn som kan ha svårt att sitta stilla och tysta och ofta missar andra teaterföreställningar för att de måste gå ut.

Tanums kommun har upptäckt Teater Pero och redan haft teatern på besök flera gånger.

"Vi älskar att vara här. Tanum brukar ha alla våra föreställningar", sade Peros skådespelare efter ett besök 2018 med pjäsen Kommissarie Gordon efter en bok av Ulf Nilsson.

LÄS MER: En hyllning till hoppet och fantasin på kulturhusets golv