Hawa Janneh och David Nzinga. Pressbild.
Hawa Janneh och David Nzinga. Pressbild. Bild: Robin Trolin/Jessica Wikström

Plattform ska minska bristen på mångfald

Dags att skrota ursäkten "vi vill arbeta med mångfald, men vet inte var vi hittar den". Nu lanseras "People of film", en plattform som samlar filmarbetare som rasifieras.

ANNONS

Vilka är det egentligen som får synas, vilka berättelser är det som hörs och vilkas perspektiv är det som tas fram när svensk film görs? Enligt skaparna av "People of film" är det en väldigt homogen grupp. Nu hoppas de att plattformen ska skapa en bredare representation i positionerna bakom kameran och minska bristen på mångfald i svensk filmbransch.

Filmproduktionsstudenten Hawa Sanneh och skådepelaren David Nzinga är två av initiativtagarna.

Fler perspektiv

– Det råder en ganska tydlig brist när det gäller vilka berättelser och personer som får ta plats i svensk film. För att kunna skapa relevant film vill vi att det ska spegla hela samhället. Då krävs fler perspektiv på arbetsplatsen, säger Hawa Sanneh.

ANNONS

Plattformen samlar verksamma filmarbetare från hela landet, som rasifieras. Personer som är både tillgängliga och har rätt kompetens, men som ofta ändå inte blir erbjudna jobb.

– Nu är det bara att gå in på "People of film". Jag hoppas det kommer vara dit man vänder sig när man ska börja rekrytera sina produktioner framöver. Det är ju lätt att hamna i gamla hjulspår och bara rekrytera folk man känner eller ser ut som man själv. Nu hoppas jag man vågar kliva ut ur sin comfort zone, säger Hawa Sanneh.

Bredda och inkludera

Projektet har flera tunga filmaktörer i ryggen, som Film Stockholm, Film i Väst, Film i Skåne, Filmpool Nord och Svenska Filminstitutet. Och David Nzinga tror att många har velat jobba mer aktivt med mångfaldsfrågan även tidigare.

– Samtidigt kan det vara lite läskigt att förändra. Man får rannsaka sig själv och sitt bolag eller organisation och fråga sig hur det ser ut med mångfalden. Har man misslyckats inom det området får man fråga sig vad kan man göra åt saken. Det här är en väldigt konkret grej, det är ingen som kommer till skada. Vi vill inte putta bort någon, det handlar om att bredda, bjuda in och inkludera, säger han.

ANNONS

Nzinga understryker att personer i maktpositioner måste göra aktiva handlingar för att få till en konkret förändring.

– Men om man tänker att jobba med mångfald betyder att man tar in en praktikant eller statist till sin produktion, då blir det fel. Men här har vi lösningen, låt oss nu berika filmbranschen, säger han.

"People of film" lanseras den 2 november på www.peopleoffilm.se.

Sara Haldert/TT

ANNONS