Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sarah Howard och Tove Meyer planerar för programmet 6 juni tillsammans med Stiftelsen Nationaldagens Vänner. Bild: Marita Adamsson

Plan för Öppen scen och nya traditioner i Stadsparken

Nationaldagen 6 juni ska bli en dag där alla samlas och då det märks ordentligt vad som händer och sker i Strömstad. Centrum blir Stadsparken. I händelse av ruggigt väder Skagerack.

Stiftelsen Nationaldagens Vänner brukar ordna programmet 6 juni. Nu vill kommunen ta större del och ett inslag blir en ny upplaga av Öppen scen, en uppföljare till förra tillfället vid Winter Word Festival i februari.

Precis som då håller Sarah Howard i trådarna och ser till att det blir en sammanbunden föreställning av de olika bidragen. De som vill bidra får chans att repetera under hennes ledning. Men om det i vintras var en öppen scen riktad till ungdomar upp till 18 är ska den nu var öppen för alla, berättar hon och kulturchefen Tove Meyer.

– Tänk om det finns någon äldre herre som spelar trumpet och vill blåsa fanfar...

Det handlar inte bara om spännvidd i åldrar utan också om att visa bredden i kulturlivet, inte bara att Strömstad har många som ägnar sig åt sång och dans utan också allt möjligt annat, från instrumentalister till poeter.

– Med Mäbes musikgrupper på fritidsgården har vi ju band som startat, säger arrangörerna.

Och så påminner de om att detta absolut inte är någon tävling.

– Vi vill bara visa Strömstads kulturutbud. Vill man starta en studiecirkel kanske man hittar en kompis som vill detsamma här till exempel, säger Sarah Howard.

– Och vi vill gärna få med deltagare från Integrationscenter. Det kanske finns någon där med ett instrument från sitt hemland?

Och publiken får gärna vara delaktig, säger Sarah Howard och Tove Meyer, sittande på kanten till musikpaviljongen med den tilltänkta folkfestplatsen framför sig.

– De som framträder kan göra gemensam dans med publiken, föreslår Sarah.

– Vi är nog litet vilsna inför 6 juni. Vi vill skapa nya traditioner.

En avstämning mellan kulturchefen Tove Meyer och Stiftelsen har lett fram till ett program, som startar redan på nationaldagens förmiddag med Kapten Kuling och Rövarbandet och sedan fortsätter under hela dagen, med Tontämjarna, som eventuellt har med sig vänortskören från Ledbury, utdelning av fana, tal, folkhälsopris, ansiktsmålning och kanske ponnyridning.

Organisationen Hand2Hand medverkar med t-shirt-tryck och Strömstads nya schackklubb har lovat att finnas på plats.

Och så är det då Öppen scen då, som både Tove Meyer och Sarah Howard hoppas ska bli ett återkommande kännemärke för Strömstad vid olika tillfällen.

På kvällen blir det musik och dans med Jon&Roy och Carl Axe´ll (se också artikel här intill).

Men innan vi når fram så långt som till 6 juni ska vi ju fira våren vid Valborg. Centrum för detta blir Friluftsmuseet, där kaféet håller öppet, Tontämjarna sjunger även då och eldsjälen från Koster, Erik Johansson, håller vårtal.

Pianisten Dan Lindén och Sarah Howard underhåller och vårens välkomnande avslutas traditionsenligt med fackelrodd.

– Det blir ju sent, eftersom det behöver vara mörkt, men med ett öppet kafé försöker vi fylla ut glappet, säger Tove Meyer.

Sarah Howard och Tove Meyer hoppas på många framträdanden på Öppen scen 6 juni och folkfest i Stadsparken.