– Jag gillar din hatt!
De orden blev upptakten till ett 14 år långt projekt som nu har resulterat i dokumentärfilmen Gretas guide till galaxen. Filmens regissör Astrid Askberger kom i torsdags kväll hem till sin barndoms Krokstrand tillsammans med filmens huvudrollsinnehavare Greta Pedersen, för en visning på Krokstrands Folkets Hus.
Stolarna fylls upp med ett 30-tal besökare och Astrid Askberger är lite överraskad över uppslutningen.
– Kul att det kom så många. På Facebook var det bara nio personer som skrev att de skulle komma så jag visste inte vad jag skulle hoppas på.
Hon berättar att hon träffade Greta Pedersen för första gången som au pair i Boston redan år 2 000.
– Vi träffades på bussen, och jag sa att jag gillade hennes hatt. Det var ett ganska slumpartat möte, som ledde till att vi började prata och umgås. Jag började filma lite redan då, men sedan åkte jag tillbaka till Sverige och filmen blev liggande.
2008 kollade hon igenom materialet igen och upptäckte att det fanns något där.
– Jag tyckte det var intressant och kände att det kunde bli en film av det. Så jag åkte tillbaka till USA och började filma igen.
Dokumentären innehåller, förutom Astrid Askbergers inspelade material, även delar av Gretas videodagbok där hon berättar öppet och avslöjande om sitt liv, samt telefonsamtal mellan Astrid och Greta.
Till det yttre framstår Greta som obekymrat glamourös, lite som en filmstjärna från 1920-talet. Men i filmen berättar hon också en annan historia med mycket svärta. Hennes uppväxt var tuff, med en pappa som dog i cancer när hon var 19, varpå hennes mamma föll in i ett mångårigt alkoholmissbruk.
Greta lämnade mamman och de sju syskonen i Boston och flyttade tvärsöver kontinenten till Olympia, Seattle, där hon satsar på sitt konstnärskap och lever tillsammans med pojkvännen Matt i ett öppet förhållande. Hon är upptagen av tanken om att leva fritt och göra det hon vill, något som inte är helt smärtfritt.
Filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival i februari, och gick upp på Folkets Bios biografer i sju svenska städer i veckan.
– Det är roligt att få visa filmen i Krokstrand, jag känner de flesta som är här. Det är lite olika hur folk reagerar på filmen, den är ju både rolig och allvarlig. På premiären i Stockholm skrattade folk ganska mycket. Här var det ganska allvarlig stämning, säger Astrid efter visningen.
Vad händer med filmen nu?
– Vi har skickat den till fler festivaler och väntar på svar, och jag hoppas att den kommer att visas på svensk tv så småningom.
Greta Pedersen tycker att det är känslosamt att se sig själv på film, en ganska självutlämnande sådan dessutom.
– Jag grät när jag såg filmen nu i kväll. Det är en ära att få en film om sig själv, och Astrid har gjort ett fantastiskt jobb. Hon har hanterat materialet med en stor känslighet.
Hur kände din mamma inför att vara med i filmen?
– Hon har förtroende för Astrid och för mig och gick med på det. Hon säger att om hennes berättelse kan hjälpa någon som har liknande problem så är det värt det.
Greta har under filmens gång utvecklat sin karriär som sångerska och performanceartist. Efter Krokstrand far hon vidare till London och Paris för att uppträda med sin show, som Krokstrandspubliken fick uppleva efter filmvisningen.
– Det är de tre metropolerna i Europa: London, Paris och Krokstrand, skrattar hon.
Fakta: Astrid Askberger
Kommer från: Björneröd
Född: 1979
Jobbar: Som frilansande filmare och regissör, samt som filmlärare på Kulturskolan i Göteborg.
Studier: Vid folkhögskolorna i Kalix och Biskops-Arnö samt Stockholms Dramatiska Högskola och Filmhögskolan.
Filmer: Som fotograf på "Du ska nog se att det går över" (2003) och "Fonko" (2016). Som regissör till "Kärlek är bäst på bio" (2003), "Vi återvände aldrig" (2015) och "Gretas guide till galaxen" (2016).
Fakta: Filmen
Gretas guide till galaxen
Manus och regi: Astrid Askberger
Längd: 73 minuter
Genre: Dokumentär
Visas: På Folkets Bios biografer i sju städer.