Perfekt högläsningsbok om en magisk värld

Lise-Lotte Arnäs tipsar i dag om en nyutkommen bilderbok, där förskoletjejen Amina tar med kompisen Otto och alla läsare på en magisk vandring. De går från en trist hall till en magisk värld.

ANNONS

Veckans boktips är den nyutkomna bilderbokspärlan Blunda! av Elisabet Ericson.

Elisabet Ericson är utbildad i illustration och grafisk form vid Konstfack och har tidigare gett ut Jag är sju djur – även det en bilderbok. Hon är också aktuell som medverkande illustratör i antologin En bro av poesi framtagen av Svenska Akademien. Diktsamlingen kommer att distribueras ut som gåva till alla sexåringar under hösten 2021. Tillsammans med Ebba Forslind, vars bilderböcker Fastrarna och Jättejättebråttom har varit boktips i tidigare nummer av tidningen, har Elisabet Ericson också skapat Kolla väskan! – en bok för de yngsta som öppnar sig som en väska när man bläddrar.

ANNONS

I bilderboken Blunda! blir vi inbjudna i barns lekar och förmåga att skapa fantasivärldar. Barnen Amina och Otto är en dag ensamma på förskolan och Amina säger ”blunda” och tar Ottos hand. Otto vill inte leka, men gör som Amina säger. Hon leder honom till hallen, in i vad som ser ut som ett hål bakom jackorna.

Otto får uppleva det magiska genom känseln, hörseln och doften, medan Amina och läsaren får se den underbara världen de träder in i.

Nu känns luften plötsligt fuktig och kall och möjligen befinner de sig på förskolans utegård. Vad som möter läsaren är emellertid de bilder Amina skapar i Ottos huvud när han blundar. Otto får uppleva det magiska genom känseln, hörseln och doften, medan Amina och läsaren får se den underbara världen de träder in i.

Vi hamnar i en tunnel full av blommor och Otto får något mjukt och ludet i sin hand. Amina säger att det är en viol som draken ska få. Sedan börjar vandringen, där Otto hör vatten som forsar och känner hur fötterna blir blöta, får klappa ett föls mjuka päls och blir våt över hela armen när draken matas med violen.

Det här är en perfekt högläsningsbok med massor att upptäcka.

När barnen ropas åter till verkligheten av fröken lovar Otto att finna en väg tillbaka. Nästa gång ska han att vara den som visar Amina vägen. Vilken tur för Otto att han fick leka med Amina den här dagen!

ANNONS

Kontrasten mellan den lite tråkiga hallen på förskolan och tunnelns vackra natur är stor och man känner som läsare det magiska som barnen träder in i. Den värld som Amina beskriver för Otto, och som vi får se, vill man stanna i för alltid. Det här är en perfekt högläsningsbok med massor att upptäcka.

Fotnot: Blunda! av Elisabet Ericson är utgiven på Natur och Kultur.

Illustratör och barnboksförfattare.

Från Sundsvall, verksam i Stockholm.

Har läst Children's Picture Books vid HDK i Göteborg och har studerat illustration och grafisk design vid Konstfack i Stockholm (2012- 2015).

En termin utbyteselev vid Paris College of Art.

Har också studerat animation och experimentell film vid Diagonalakademin i Stockholm samt illustration och grafisk design vid Nyckelviksskolan i Stockholm.

ANNONS