Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Påminnelser om språkens rikedom

Finska övningar och jämförande utblickar över likheter och olikheter språken emellan. Dessutom samtal om betydelsen av att ha många språk.

Åhörarskaran som ville vara med om Föreningen Nordens språklördag var engagerad.

Föreläsare var språkvetaren Kaarlo Voionmaa, vars familj tillhörde de släkter som bytte svenska mot finska när Finland inte längre var en del av Sverige och ville skapa en egen nationell identitet.

Hans modersmål är alltså finska, men hans fru och hans barn är tvåspråkiga och har alltså två språk från början.

Barnen har varit tvåspråkiga i Sverige och har erfarenhet från skolan av lärare som inte velat att syskonen skulle tala finska med varandra, berättar han.

– Jag bad att få komma till skolan och prata om språk.

Det blev lätt omvälvande. Det visade sig nämligen finnas många olika modersmål i klassen, men att läraren inte kände till det.

"Barn bygger språk"

– Barn bygger språk, säger han och visar hur hans egna barn börjat använda det finska verbet för "ämna" på samma sätt som svenskans "skall", inte korrekt finska, som har en helt annan konstruktion i meningar som "när skall jag komma hem?" , medan det precis som på svenska går bra att säga "jag ämnar gifta mig med Fredrik".

– Det kan vara så att det håller på att bildas en speciell finsk dialekt bland sverigefinnar, säger Kaarlo Voionmaa och hänvisar bland annat till tecken på förändrad intonation.

Publiken denna lördag har många frågor och egna erfarenheter. Här finns till exempel Kari Hoch-Nilesen och Torfinn Kangas Dybvik. De bor i Halden men kommer från Finnmark och påminner om det motstånd som tidigare rådde mot att samerna skulle få använda sitt språk, inte bara i Sverige utan också i Norge, där nordsamiskan numera är ett levande och fungerande språk i samhället.

Nordsamiskan är det största av samernas språk. Kaarlo Voionmaa visar på hur pitesamiska och sydsamiska är två av världens många utrotningshotade språk.