Ortenpoet och folkjazzare gästar Skagerack på lördagskvällen

I morgon, lördag, blir det både jazz- och folkmusik ihop med estradpoesi på Kulturhuset Skagerack i Strömstad. Det är drop-in, gratis och görs under arrangören Textivals programserie ”Flyktsoda”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeStrömstad|

När Yasmin Elemam, 24 år, växte upp i Biskopsgården i Göteborg startade hon och hennes kusiner föreningen Biskopsgårdens kvinnor. Dit kom en kväll en poet och läste sina dikter. Yasmin Elemam kände sig omedelbart inspirerad och gick hem för att själv börja skriva egna dikter. För några år sedan nådde hon till finalen i Ortens bästa poet.

– Jag vann inte men det var en upplevelse, säger hon.

Sedan dess har hon och några vänner startat en skrivarförening och hon har gjort en del uppträdanden. Men de två senaste åren har pandemin varit i vägen för scenframträdanden, men på lördag är det dags igen.

ANNONS

– Jag ser mycket fram emot att komma dit och vara en del av det här, säger Yasmin Elemam.

Vad gillar du mest med estradpoesin?

– Man kan relatera och bli relaterad till. Det finns mycket gemenskap inom den, jag tror att det är det som gör det, säger hon.

Under Kosterfestivalen för elva år sedan träffades två band för första gången. Fattigfolket, ett jazzband och folkmusikbandet Doggerland satt och jammade vid sidan av scenen. De fann varann och bestämde sig för att hoppa upp på scenen tillsammans. De har spelat ihop sedan dess och döpte det nya bandet till Fatdog – en hopslagning av de två originalbandens namn.

– Slår du ihop folkmusiker och jazzmusiker så blir det en salig blandning. Vi utgår från folkmusik och blandar upp det med jazzimprovisationer, säger Anders Ådin som spelar vevlira i bandet.

Det känns jätteroligt att restriktionerna är släppta eftersom halva vårt band bor i Norge

Förra året hörde han av sig till Strömstads kommuns kulturansvariga Tove Meyer och föreslog en återförening med ett tioårsjubileum i samband med kulturfestivalen Winter Word Festival.

– Eftersom kulturfestivalen inte anordnas i år så blir det inte riktigt så utan vi kommer fungera som en fristående akt i poesikvällen i stället och förhoppningsvis ge mervärde till dialektpoesin, berättar Anders Ådin.

ANNONS

Poesikvällen inleds vid 17:30 och Fatdog spelar vid sjutiden.

– Man behöver inte gå på bägge evenemangen utan man kan välja och det är fri entré. Det känns jätteroligt att restriktionerna är släppta eftersom halva vårt band bor i Norge, säger han och fortsätter:

– För en månad sedan visste vi inte hur det skulle bli. I dag (torsdag) är vi svenskar på väg till Fredrikstad för att öva inför en spelning på kulturhuset St. Croix i Fredrikstad.

ANNONS