Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Thomas Flodin ingår i Oslooperans kör. Nu sjunger han hemifrån. Bild: Thomas Bennelind
Thomas Flodin ingår i Oslooperans kör. Nu sjunger han hemifrån. Bild: Thomas Bennelind

Operahus, teatrar och konserthus stänger på löpande band

Operan i Oslo tillhör de kulturinstitutioner som stänger för att hindra smittspridning. Fram till påsk är all offentlig verksamhet stoppad. Det blir inga föreställningar, kafé, foajé och restaurang håller stängt. För sångaren Thomas Flodin betyder det träning på egen hand hemma i Strömstad.

– Vi jobbar på egen hand med repertoaren. Det har varit litet problematiskt, för jag har inte alla noter här. Men de får skicka.

Beskedet från operan kom på onsdagen och gäller i första han veckan ut, men Thomas Flodin är beredd på att hemarbetet kommer att pågå längre.

– Jag tycker det är bra. Smittrisken på operan är stor. Vi repeterar just nu Die Meistersinger och är 100 sångare på scenen samtidigt.

Det betyder att man står tätt och sjunger, människor från kanske 20-30 olika länder. Möjligheten att skicka virus mellan sig är stor.

– Premiären är inte förrän 25 april så det är bättre så här, säger Thomas Flodin.

I Oslo har även Nationaltheatret ställt in alla föreställningar. Det gäller fram till och med 13 april. Också konserthuset stänger, fram till 5 april. Brygga kultursal i Halden har ställt in eller flyttat fram de konserter som skulle hållits fram till 4 april och Litteraturhuset i Fredrikstad är stängt till och med 26 mars.

Göteborgsoperan planerade först att bara begränsa antalet personer i Stora salen till 500 men efter skärpta direktiv från Västra Götalandsregionen tog operan på torsdag eftermiddag ytterligare ett steg, Nu har alla föreställningar och guidade turer i Stora salen, Lilla salen och foajén i operahuset i Göteborg ställts in till och med 25 mars. Detsamma gäller Skövdescenen och operans turnéer. Biljettkassan och lunchrestaurangen skulle enligt besked på torsdagen hållas öppna tills vidare.

Göteborgs Stadsteater och Backa Teater stängde under torsdagen med omedelbar verkan, sedan en medarbetare konstaterats smittad av coronaviruset. Konserthuset i Göteborg har ställt in konserterna fram till 3 april.

Även Bohusläns Museum har ställt in alla aktiviteter, i första hand nästa vecka ut. På Gerlesborgsskolan är fredagens konsert inställd.

Föreställningar av alla slag ställs in på löpande band och den som har tänkt besöka något kulturevenemang den närmsta tiden gör klokt i att kontrollera om det verkligen blir av innan man ger sig iväg.